Up 2 Date

Verbijstering over mogelijke bonus voor topman Air France-KLM

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verbijstering over mogelijke bonus voor topman Air France-KLM

Hoewel het niet bepaald goed gaat Air France-KLM, maakt topman van de luchtvaartmaatschappij Ben Smith misschien toch kans op een flinke bonus. De luchtvaatschappij wil zijn bonusvoorwaarden aanpassen, zodat Smith ondanks de crisis zijn bonus bovenop zijn salaris ontvangt.

Bonus

Smith kan jaarlijks een bonus van 100 procent bovenop zijn salaris van 900.000 euro krijgen. De bonus is afhankelijk van zijn prestaties en daarmee ook hoe goed Air France-KLM dat jaar heeft gepresteerd.

Crisis

De luchtvaartmaatschappij zit dankzij de uitbraak van het coronavirus in een flinke crisis. Op dit moment staan negen van de tien vliegtuigen aan de grond. KLM nam onlangs nog afscheid van al het personeel met een tijdelijk contract.

Voorwaarden
Gezien de situatie zou Smith een kleine kans op een bonus maken. De top van Air France-KLM stelt nu voor om de bonus-voorwaarden voor Smith, die eerder wel zei af te zien van een kwart van zijn salaris, aan te passen. Zo kan hij ondanks de crisis een bonus krijgen.

Het bedrijf doet een voorstel waarin er wordt gekeken naar het bedrag dat de luchtvaartmaatschappij aan het einde van het jaar in kas heeft. Hoeveel dat is, hangt grotendeels af van het reddingsplan waar de luchtvaartmaatschappij met de Nederlandse en Franse overheid aan werkt. Hoe meer steun Air France-KLM binnenhaalt, hoe beter dat is voor de bonus van Smith.

Verbijsterd

Minister van Financiƫn Wopke Hoekstra is tegen het plan. "Wij vinden bonussen in deze tijd van crisis niet verstandig en niet te verenigen met steun van de belastingbetaler." Het kabinet wil juist meer voorwaarden stellen aan de salarissen en bonussen van bestuurders van bedrijven die steun krijgen.

Ook de ondernemingsraad van KLM is niet blij met het voorstel. "We zijn verbijsterd over dit voorstel", zegt Dario Fucci van de Ondernemingsraad van KLM in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben een turbulent weekend gehad omtrent de aanpassing bij onze directie. Dit voorstel getuigt van weinig sensitiviteit gezien de fase waarin we nu zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie