Up 2 Date

Terwijl Nederland Bevrijdingsdag viert kunnen de mensen in Gaza geen kant meer op

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Terwijl Nederland Bevrijdingsdag viert kunnen de mensen in Gaza geen kant meer op

Vandaag viert Nederland tijdens Bevrijdingsdag tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid is een groot goed voor de mensheid, maar helaas kan niet iedereen genieten van dat basisrecht. In Gaza worden honderdduizenden mensen verder in het nauw gedreven door Israëlische bombardementen en militaire aanvallen. Op dit moment zou Israël zelfs op het punt staat om heel Gaza in te nemen.

Israël gaat richting volledige bezetting Gaza

Onlangs werd bekend dat het Israëlische kabinet akkoord heeft gegeven op nieuwe plannen om het militaire offensief in Gaza verder op te schalen. Volgens een hoge Israëlische functionaris is de richting duidelijk: alles wijst erop dat Israël heeft gekozen voor een volledige bezetting van de Gazastrook. Hierover zei RTL Midden-Oosten-correspondent Pepijn Nagtzaam: "Er is een nieuw plan gemaakt om de oorlog uit te breiden. Alles wijst erop dat de keuze is gemaakt om over te gaan op volledige bezetting. Er zijn ook geen gesprekken gaande die deze ontwikkeling kunnen stoppen. Het gebeurt gewoon." Momenteel zou Israël meer dan de helft van Gaza onder controle hebben. Waar eerder nog door Israël werd gesproken over "gerichte aanvallen", lijkt het nu te gaan om een groot militair plan met volledige bezetting als einddoel.

Bezoek van Trump en het "vrijwillige vertrek" van Gazanen

De militaire uitbreiding wordt volgens Israëlische media waarschijnlijk pas volledig uitgevoerd na het geplande bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Israël. Dat bezoek staat voor volgende week op de agenda. Trump speelt al langer een rol van belang voor de Israëlische regering. De Amerikaanse president gaf namelijk eerder te kennen dat hij volledig aan de kant van Israël staat. Zo plaatste hij zelfs een AI-video waarmee hij liet zien van Gaza een soort vakantieoord te willen maken. Ook heeft de Amerikaanse president gezegd dat hij graag ziet dat Palestijnen "vrijwillig" uit Gaza vertrekken.

Netanyahu zegt Trumps plan te steunen waarin het "vrijwillige vertrek" van inwoners uit Gaza mogelijk wordt gemaakt. Wat dat "vrijwillige vertrek" precies inhoudt is niet duidelijk, maar mensenrechtenorganisaties zijn kritisch. Zij wijzen erop dat mensen die maandenlang zijn gebombardeerd, hun huizen kwijt zijn, geen voedsel of water meer hebben en niet in vrijheid kunnen kiezen om ergens wel of niet te blijven. Vrijwilligheid verliest z’n betekenis als overleven geen optie meer is.

Vrijheid vieren en ellende negeren

Dat de situatie in Gaza al jarenlang erg slecht is, is geen geheim. Door het aanhoudende geweld worden Palestijnen gedwongen te vluchten naar steeds kleinere en onveilige gebieden. De toegang tot hulp is extreem beperkt en Israël laat al maanden weinig tot geen hulpgoederen toe tot Gaza. Hierdoor zijn er enorme voedseltekorten, drinkwater en medicijnen. Inmiddels zijn complete ziekenhuizen verwoest en kampen gezinnen met honger, ziekte, zware verwondingen en trauma's. Ook zijn er inmiddels meer dan 50.000 mensen vermoord waarvan bijna 20.000 kinderen.

Tot nu toe zijn er weinig landen geweest die Israël op de vingers hebben getikt. Ondanks dat de verontwaardiging over de situatie in Gaza steeds groter wordt binnen het Nederlandse volk, lijkt ook de Nederlandse regering niet echt veel waarde te hechten aan de erbarmelijke situatie van de Palestijnen. Tijdens de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag lijkt het contrast niet groter te kunnen. Waar we in Nederland enerzijds onze vrijheid vieren en onze oorlogsslachtoffers herdenken, kijkt men weg voor het openluchtgevangenschap en het bloederige geweld tegen de Gazanen.

Ster advertentie
Ster advertentie