50 miljoen mensen wereldwijd slachtoffer van moderne slavernij
- News
- 50 miljoen mensen wereldwijd slachtoffer van moderne slavernij
Van elke 150 mensen op de wereld zit er één vast in de moderne slavernij. Dat blijkt uit een rapport van de International Labour Organization (ILO), Walk Free en de International Organisation for Migration (IOM).
Wat is moderne slavernij?
Je spreekt van moderne slavernij wanneer iemand wordt gedwongen om te werken in onmenselijke situaties, terwijl diegene hier niet of nauwelijks voor betaald krijgt. Onder moderne slavernij vallen bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, kinderarbeid, mensenhandel en dwangarbeid.
Bij moderne slavernij is er geen sprake van een slavendrijver die iemand 'wettelijk bezit', maar wel van een werkgever die op bepaalde manieren druk uitoefent zodat een werknemer geen andere keuze heeft dan te blijven werken. Dat kan bijvoorbeeld door het dreigen met geweld of het innemen van iemands paspoort, waardoor diegene niet in staat is het land te verlaten.
Toegenomen
In 2021 waren er zo'n 50 miljoen mensen slachtoffer van moderne slavernij. Van deze groep zaten er 28 miljoen mensen vast in gedwongen arbeid en 22 miljoen in een gedwongen huwelijk. Volgens de ILO is het aantal mensen dat vastzit in de moderne slavernij de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2016 ging het nog om 40 miljoen mensen. Met name vrouwen en kinderen blijven buitenproportioneel kwetsbaar.
Een andere schokkende conclusie is dat moderne slavernij in bijna ieder land van de wereld wel voorkomt. Meer dan de helft (52 procent) van alle gedwongen arbeid en huwelijken vindt plaats in landen met een middelhoog of hoog inkomen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Commerciële seksuele uitbuiting
De meeste gevallen van gedwongen arbeid (86 procent) vinden plaats in de privésector. Bij 23 procent daarvan gaat het om commerciële seksuele uitbuiting, waarbij het in 4 van de 5 gevallen om vrouwen of meisjes gaat.
In bijna een van de acht gevallen van gedwongen arbeid gaat het om kinderen. In totaal leven zo'n 3,3 miljoen kinderen in gedwongen arbeid. Meer dan de helft van deze groep zit vast in commerciële seksuele uitbuiting.
Met name arbeidsmigranten zijn kwetsbaar om in de gedwongen arbeid of mensenhandel te belanden. Arbeidsmigranten hebben drie keer meer kans om in gedwongen arbeid verstrikt te raken dan volwassen arbeiders die geen migranten zijn.
Gedwongen huwelijken
De afgelopen vijf jaar belandden er 6,6 miljoen mensen in een gedwongen huwelijk. Vorig jaar zaten er volgens de schattingen zo'n 22 miljoen mensen wereldwijd in een gedwongen huwelijk. In werkelijkheid ligt het aantal gedwongen (kind)huwelijken volgens de ILO waarschijnlijk nog veel hoger dan de huidige schattingen kunnen bevatten.
Shockerend
"Het is shockerend dat de situatie van moderne slavernij niet aan het verbeteren is. Er is niks dat het voortbestaan van deze fundamentele schending van de mensenrechten kan rechtvaardigen", zegt Guy Ryder, directeur van de ILO. "We weten wat er gedaan moet worden en we weten dat het gedaan kan worden." Volgens hem is een effectief nationaal beleid en regelgeving van fundamenteel belang om moderne slavernij tegen te gaan. "Maar overheden kunnen dit niet alleen." Ook internationale regelgeving, vakbonden, werkgeversorganisaties, de maatschappij en 'gewone mensen' spelen volgens hem een cruciale rol.
Maatregelen
In het rapport stellen de organisaties een aantal maatregelen voor die "vooruitgang zou betekenen in de richting van een einde aan moderne slavernij". Zo moeten onder andere de wetten en arbeidsinspecties worden verbeterd en gehandhaafd en moeten er sterkere maatregelen komen ter bestrijding van dwangarbeid. Daarnaast pleiten de organisaties voor het verhogen van de wettelijke huwelijksleeftijd tot 18 jaar, zonder uitzonderingen. Ook moeten vrouwen, meisjes en kwetsbare personen beter worden gesteund.
Lees ook
Up 2 Date
OM eist tot vier jaar cel tegen mannen die 29-jarige vrouw jarenlang uitbuittenUp 2 Date
'6500 arbeidsmigranten omgekomen bij voorbereidingen WK 2022 in Qatar'Up 2 Date
Israël biedt hulp aan bij opsporing na rellen Amsterdam: "Aantal aanhoudingen erg laag"Up 2 Date
Internationaal Strafhof wil Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Masri vervolgen