Up 2 Date

Joodse demonstranten tegen de komst van Israëlische president: "Niet in onze naam"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Joodse demonstranten tegen de komst van Israëlische president: "Niet in onze naam"

Koning Willem-Alexander heeft voor de opening van het Nationaal Holocaust Museum de Israëlische president, Isaac Herzog, uitgenodigd. Dat uitgerekend de Israëlische president, die onlangs nog een aantal omstreden opmerkingen over Gaza maakte, het museum opent, heeft tot veel opheft geleid.

"NIET IN ONZE NAAM"

Op beelden is te zien hoe het rond 11:45 al aardig druk was bij de demonstratie in Amsterdam. Honderden demonstranten hadden zich vroeg verzameld rondom het Waterlooplein, evenals de politie, die ook een drone team had ingeschakeld. Er worden veel "Free Palestine" leuzen geroepen, maar opvallend is dat er ook veel Joodse mensen tegen de komst van Isaac Herzog zijn. "Niet in onze naam," wordt er geroepen. Een vrouwelijke demonstrant werd geïnterviewd door Het Parool en zei: “Ik heb een Joodse vader. Het is nu belangrijker dan ooit voor Joodse mensen te laten zien waar ze staan, en zich uit te spreken tegen de gebeurtenissen in Gaza.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oproep tot arrestatie

De demonstranten doen een oproep tot vervolging en arrestatie van de Israëlische president.
Het samenwerkingsverband K7 uitte kritiek op Herzog, vooral door een incident eind 2023 waarbij hij "Ik vertrouw op je" schreef op een granaat gericht op Gaza. Ook Yuval Gal van Erev Rav, een protesterende Joodse organisatie, riep op Herzog vandaag te arresteren wegens het aanzetten tot acties tegen de Palestijnen. "Maak het niet politiek, zeggen de mensen van het Holocaustmuseum. Maar we kunnen niet stil blijven als een genocide dreigt, apartheid of een bezetting," zei hij hiervoor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Nationaal Holocaust Museum

Het Nationaal Holocaust Museum heeft zijn thuis gevonden in wat ooit de Hervormde Kweekschool in Amsterdam was. Dit gebouw speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog; honderden Joodse kinderen werden vanuit de nabijgelegen crèche, waar ze op hun deportatie wachtten, naar veilige onderduikadressen geleid. Het museum brengt de verhalen van de Jodenvervolging in Nederland tot leven. Koning Willem-Alexander zal vandaag een speech houden in de Portugese Syngagoge.

Ster advertentie
Ster advertentie