Naar homepage
Up 2 Date

Standbeeld van BLM-activiste geplaatst op plek van neergehaalde slavenhandelaar

foto: Jen Reid voor het standbeeld van zichzelf - EPA
  1. Newschevron right
  2. Standbeeld van BLM-activiste geplaatst op plek van neergehaalde slavenhandelaar

In de Britse stad Bristol heeft kunstenaar Marc Quinn vannacht stiekem een betekenisvolle daad verricht. Hij heeft een nieuw standbeeld geplaatst op de plek waar eerst een beeld van slavenhandelaar Edward Colston stond. Op die sokkel staat nu Black Lives Matter-activiste Jen Reid, die haar gebalde vuist omhoog steekt.

Update:
Het standbeeld van Jen Reid is 24 uur na het plaatsen verwijderd door de gemeente. Het is verplaatst naar een museum, waar de kunstenaar het op mag komen halen, of aan de collectie mag toevoegen. Volgens de burgemeester van Bristol is het aan de inwoners om te bepalen wat er op de sokkel komt te staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vervangen

Het beeld van Colston werd op 7 juni door antiracismeremonstranten neergehaald en in het water gegooid. Tijdens die actie werd Jen Reid, afkomstig uit Bristol, op de foto gezet terwijl ze met gebalde vuist op de sokkel was geklommen. Kunstenaar Marc zag die foto op Instagram en maakte daar een nieuw kunstwerk van dat hij samen met Jen vannacht in het geheim wegzette. Het beeld heet 'A Surge of Power'.

Black lives matter op de voorgrond

In een video van Guardian News vertel Jen erg trots te zijn op het standbeeld. "Ik heb een traantje weggepinkt. Het is heel emotioneel." Ze benadrukt dat de belangrijkste boodschap is om Black Lives Matter op de voorgrond te houden. "Het gaat erom dat we het gesprek gaande houden. En dat we geschiedenis schrijven."

"Het lijkt alsof het daar hoort en het er altijd al gestaan heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beelden neergehaald

Het neergehaalde beeld van Colston is na de protestactie uit de haven gevist en in een museum gezet. Het staat daar nu tentoongesteld tussen Black Lives Matter-aanplakbiljetten. In meer steden over de hele wereld zijn standbeelden van twijfelachtige helden neergehaald door antiracismeremonstranten. Dit gebeurde vorige maand bijvoorbeeld in Londen en het Belgische Ekeren en ook in Washington werd er tot grote woede van president Trump een standbeeld van een oude generaal omver getrokken. Eerder deze maand werd in het Amerikaanse Baltimore een standbeeld van Columbus verwijderd.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie