Up 2 Date

Rode Kruis klaar met mensen die ongelukken filmen: liever slachtoffers helpen

  1. Newschevron right
  2. Rode Kruis klaar met mensen die ongelukken filmen: liever slachtoffers helpen

Wat doe jij als er voor je neus een heftig ongeluk plaatsvindt? Ga je er meteen naartoe om te helpen, of pak je je telefoon erbij om het te filmen? Helaas gebeurt dat laatste nog veel te vaak. Het Rode Kruis is daar klaar mee en is daarom een campagne gestart. Door de bovenstaande video moeten mensen meer bewust worden dat het belangrijk is om de slachtoffers te helpen bij een ongeval.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Not done

Volgens het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders het not done wanneer omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Toch zou één derde van de Nederlanders de filmers van ongevallen niet vragen om te stoppen. Waarom dat is? Nico Zuurmond van het Rode Kruis vertelt aan de NOS dat het erbij pakken van je mobiel bijna een soort reflex is geworden. Daarnaast is uit de enquête van het Rode Kruis gebleken dat 68 procent van de ondervraagden denkt dat de beelden nuttig kunnen zijn als bewijsmateriaal.

Wat moet je dan wel doen?

"Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook benutten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen," vertelt Nico Zuurmond van het Rode Kruis aan de NOS. Juist in die eerste minuten na een ongeval, kan het verlenen van hulp van levensbelang zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie