Up 2 Date

Europese Commissie wil Hongarije en Polen straffen om anti-lhbtqi-wetgeving

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Europese Commissie wil Hongarije en Polen straffen om anti-lhbtqi-wetgeving

De Europese Commissie (EC) start twee strafprocedures tegen Hongarije en Polen over het omgaan van beide landen met homo's en transgender personen. De landen liggen al een tijdje onder vuur en in Hongarije waren er felle protesten tegen het beleid van president Orbán. Als de regeringen hun wetgeving niet gaan aanpassen kunnen zij voor het Europees Hof van Justitie worden gesleept. De Europese rechter kan dan boetes en dwangsommen opleggen aan de landen.

Anti-lhbtqi-wet

In Hongarije werd dit jaar een wet aangenomen die zeer discriminerend is richting de lhbtqi-gemeenschap. De omstreden wet verbiedt voorlichting op school over homoseksualiteit, transgender personen en geslachtsoperaties. Ook mag de lhbtqi-gemeenschap niet meer te zien zijn in reclame-uitingen en wordt er een link gelegd met pedofilie. Ook Polen ligt onder vuur. Daar zijn namelijk speciale "lhbtqi-vrije zones".

Protesten

Meer dan 10.000 Hongaren gingen in Budapest de straat op om te protesteren en ook het EK voetbal stond voor een groot deel in het teken van statements rondom de wetgeving. Voor aanvang van de wedstrijd Duitsland - Hongarije kleurde de Allianz Arena in München in de kleuren van de regenboog om op deze manier een statement te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafprocedure

De Europese Commissie eist dat Hongarije en Polen binnen twee maanden duidelijk geven, anders volgen er mogelijk sancties. Het Europees Parlement stelde al eerder in een rapport dat de omstreden Hongaarse anti-lhbti-wet in strijd is met de Europese grondrechten. Met de wet schendt Hongarije niet alleen de vrijheid van meningsuiting en van informatie, maar ook de EU-regels voor beeld- en geluidsdiensten en die voor online winkelen.

Ster advertentie
Ster advertentie