Up 2 Date

Met deze hbo-studies krijg je het beste salaris

  1. Newschevron right
  2. Met deze hbo-studies krijg je het beste salaris

Het salaris is misschien niet het enige punt waar je naar moet kijken als je een opleiding gaat kiezen, maar het is zeker ook niet onbelangrijk. De Keuzegids Hbo 2018 heeft op een rijtje gezet wat de startsalarissen zijn van de verschillende hbo-opleidingen en met welke opleiding je de meeste kans hebt op een baan.

Creatieve sector

Als je het belangrijk vindt om veel te verdienen dan kun je beter niet een voor een baan in de creatieve en culturele sector gaan. De startsalarissen liggen hier namelijk het laagst. Een muziekdocent verdient bijvoorbeeld gemiddeld 1490 euro bruto per maand. Ook in de logopedie en pedagogiek liggen de startsalarissen laag, namelijk rond de 1700 euro.

Beste salaris

Het beste salaris krijg je in de technische sector. Het gemiddelde startsalaris van afgestudeerde studenten voertuigentechniek, werktuigbouw, elektrotechniek of technische bedrijfskunde is ruim 2400 euro bruto.

Waar vind je een baan?

Het is natuurlijk ook belangrijk dat er wel genoeg banen beschikbaar zijn in de branche waarin je wil werken. Volgens de keuzegids is het als afgestuurde hbo'er het makkelijkst om werk te vinden in de vastgoed en makelaardij. De laagste kans op een baan heb je met een studie hbo-rechten. De helft van de afgestudeerden hebben binnen 18 maanden na het afstuderen nog geen betaalde baan.

Beste en slechtste school

De keuzegids vergelijkt ook elk jaar studies en scholen met elkaar. Op basis van dit onderzoek wijst de gids goede en slechte scholen en opleidingen aan. De Brabantse scholenorganisatie Avans is dit jaar opnieuw verkozen tot de beste grote hogeschool. Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Inholland scoren daarentegen een onvoldoende. De Hogeschool van Amsterdam werd verkozen tot slechtste hogeschool.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie