Up 2 Date

Cybercriminelen gebruiken coronacrisis om je bankgegevens te stelen

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Cybercriminelen gebruiken coronacrisis om je bankgegevens te stelen

Cybercriminelen zitten niet stil tijdens de coronacrisis. Ze blijven pogingen doen om mensen op te lichten met phishingtrucs. De eerste e-mails en sms-berichten van de oplichters met coronatrucjes zijn inmiddels al opgedoken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bank-app in quarantaine

Je kent de truc waarschijnlijk wel waarbij je een e-mail of sms-bericht ontvangt met daarin een link. Als je op die link klikt, dan kunnen criminelen bij je bankgegevens komen. Nu corona wereldwijd heerst, maken oplichters daar dankbaar gebruik van. Zo verzinnen ze mails en sms'jes waarin staat dat bijvoorbeeld je bank-app in quarantaine geplaatst moet worden of dat je een betaalpas met een antibacteriële laag moet aanvragen. Geloof hier niet in! Techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws deelde alvast wat voorbeelden om schade te voorkomen.

Brieven

De eerste brieven zijn inmiddels ook opgedoken. In de de gemeente Kaag en Braassem ontvingen bewoners een brief waarin stond dat de supermarkten zouden gaan sluiten wegens de coronacrisis. Dat was natuurlijk niet het geval, maar volgens de brief zou de gemeente zogenaamd voedselpakketten gaan rondbrengen. Daarvoor moesten de inwoners eerst 45 euro betalen per pakket en dat geld moest je in de bijgeleverde envelop stoppen en aan je voordeur hangen. Dat klinkt niet als het beste oplichtersidee van Nederland, dus laten we hopen dat ze snel opgepakt zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie