Up 2 Date

Waarom witte hiphopfans het woord 'nigga' niet mee mogen rappen

foto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Waarom witte hiphopfans het woord 'nigga' niet mee mogen rappen

Het is ongepast wanneer je als witte hiphopfan het woord nigga of liever gezegd het n-woord mee rapt. Period. Toch wordt het nog vaak gedaan. En ja, het is ook wel een beetje awkard als je tijdens een concert van je favo rapper ongegeneerd mee wil blèren, maar de context het eigenlijk gewoon niet toelaat.

En dan nog iets, als een artiest het n-woord gebruikt in zijn of haar lyrics en je weet dat je ook een enorme witte aanhang hebt, creëer je dan juist niet meer verwarring? Het zijn deze tegenstellingen waardoor niet iedereen meer precies snapt - en er zich vaak ook niet van bewust is - wat te doen in zo'n situatie.

hOEZO OMGEKEERD RACISME?

Nou was er laatst dus een evenement waarbij een vrouw in het publiek deze kwestie graag wilde bespreken met de Afro-Amerikaanse bestsellerschrijver Ta-Nehisi Coates. En daar heeft hij de meest next level, maar eigenlijk ook hele simpele, uitleg over gegeven. Wat de witte medemens volgens deze man niet beseft, is dat hen is aangeleerd dat ze patent hebben op letterlijk alles.

"Je kan in alle vrijheid zijn wie je wil zijn en overal gaan en staan. Nu is er één woord waarvan jij het gevoel hebt dat het vanuit jullie is bedacht en dan moeten wij je ook nog eens gebruiksaanwijzingen geven. Je vraagt je af waarom jij het niet kan zeggen en de rest om je heen wel en ervaart het dan misschien als racisme." Dit stukje gebruikte Ta-Nehisi in aanloop naar zijn statement hierover.

En dan dit gedeelte, waardoor Ta-Nehisi hoopt dat je misschien nog een beetje beter begrijpt dat woorden geen betekenis hebben zonder context. "Mijn vrouw noemt me honey. Het is helemaal oké als zij dat tegen mij zegt en dat het dan ook tussen ons blijft. Maar stel dat we samen op straat lopen en ik door een vreemde vrouw word aangesproken met het woord honey, dan is dat gewoon niet acceptabel, want ik heb geen relatie met haar."

ervan leren

Voor witte mensen die hiphopfan zijn, lijkt het in eerste instantie misschien een nadeel om het n-woord niet mee te kunnen rappen. Maar het tegendeel is waar.

"Door je hierin beperkt te voelen en het n-woord juist niet te kunnen gebruiken, ervaar je eigenlijk een heel klein beetje hoe het is om 'zwart' te zijn. Als je 'zwart' bent, beleef je de wereld namelijk heel anders en zie je de rest dingen doen die jij niet kan doen en waar jij vaak geen onderdeel van kan en mag uitmaken. Ik denk dat je als witte hiphopfan juist kan leren van deze situatie in plaats van jezelf beperkt te voelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie