Up 2 Date

Schokkend: "In 2048 zijn alle oceanen leeggevist"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Schokkend: "In 2048 zijn alle oceanen leeggevist"

Een garnalenkroketje, een broodje zalm of toch liever gewoon een bakje kibbeling? Vis is lekker en gezond en daarom heel erg populair. We eten er zelfs zoveel van dat experts zeggen dat over tientallen jaren de oceanen leeggevist is. Er zullen dan slechts enkele vissen over zijn.

netten

Milieuactiviste Katie Powell vertelt aan Unilad dat er elk jaar 2.7 biljoen vissen uit de zee worden gevist. Ja, je leest het goed: 2.700.000.000.000! De vissers gebruiken daar hele grote netten voor, maar daarmee wordt niet alleen juiste vis gevangen. Miljoenen andere vissen zoals haaien blijven in de netten hangen en gaan daardoor dood. Hierdoor wordt de voedselketen volgens Katie ernstig verstoord. Dat heeft gevolgen voor alle andere dieren in de zee. "In 2048 zijn alle oceanen leeggevist", vertelt ze.

gevolgen

Dr. Callum Robert, hoogleraar op het gebied van zeeleven aan de universiteit van York, waarschuwt voor de menselijke gevolgen van de enorme visconsumptie: "Als het leven in de oceaan doodgaat, gaan wij dat ook. Op dit moment doden we per jaar meer vissen dan het totaal aantal mensen dat ooit op de aarde heeft geleefd". En dan worden niet eens alle dieren opgegeten. Veel vissen worden namelijk weer overboord gegooid, omdat ze niet groot genoeg zijn of omdat het de verkeerde soort is. Volgens Callum moet de politiek ingrijpen, voordat het te laat is.

Ster advertentie
Ster advertentie