Up 2 Date

'82 procent van welvaartstoename gaat naar rijkste 1 procent, armste helft krijgt niets'

  1. Newschevron right
  2. '82 procent van welvaartstoename gaat naar rijkste 1 procent, armste helft krijgt niets'

In een jaar tijd is de wereld ruim 9000 miljard dollar rijker geworden. Goed nieuws zou je denken. Maar toch blijkt het economische systeem juist te falen, volgens Oxfam Novib. Van de toegenomen rijkdom is 82 procent naar de rijkste 1 procent van de wereld gegaan, meldt de ontwikkelingsorganisatie in een rapport over rijkdom en armoede.

Einde aan armoede

De armste helft van de wereldbevolking heeft er helemaal niets bij gekregen in 2017. En dat terwijl het vermogen van alle miljardairs samen steeg met 762 miljard dollar. Met dat geld zou zeven keer een einde gemaakt kunnen worden aan de extreme armoede in de wereld, stelt Oxfam.

Nederland

In Nederland werden we afgelopen jaar 53 miljard dollar rijker. Hiervan ging 45 procent naar de rijkste 1 procent van de Nederlanders. In Nederland zijn er tien miljardairs. Charlene de Carvalho-Heineken is de rijkste Nederlander op de internationale lijst. Wereldwijd zijn er 2.043 miljardairs, met bovenaan de lijst Bill Gates. Hij zou een vermogen hebben van 86 miljard.

Pervers systeem

Algemeen directeur van Oxfam, Farah Karimi, laat weten dat hij de werking van het huidige economisch systeem kwalijk vindt. Slechts een kleine groep mensen wordt rijker en dat wordt ieder jaar erger.

"De extreme groei van rijkdom in handen van steeds minder mensen is pervers en ondermijnt de samenleving wereldwijd. Het economisch systeem werkt voor een rijke elite, maar onthoudt miljoenen mensen de kans op een menswaardig bestaan.''

Ster advertentie
Ster advertentie