Up 2 Date

Maatregelen verlengd tot 20 april, avondklok vanaf 22.00 uur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Maatregelen verlengd tot 20 april, avondklok vanaf 22.00 uur

De huidige coronamaatregelen worden niet versoepeld tot 20 april. Dat bevestigde premier Rutte vanavond tijdens de coronapersconferentie. Wel gaat de avondklok vanaf volgende week woensdag een uurtje later in.

Cijfers niet stabiel genoeg

Het kabinet hoopte twee weken terug nog voor Pasen een aantal kleine versoepelingen door te kunnen voeren. Er werd toen gesproken over een mogelijke beperkte opening van de terrassen, meer ruimte voor winkels en een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs. Dat zou mogelijk geweest zijn als de cijfers stabiel zouden blijven.

"Nu, twee weken later, kunnen we vaststellen dat dat niet het geval is", zei Rutte tijdens de persconferentie. "De besmettingscijfers zijn in de tussentijd flink omhoog gegaan, er liggen ook meer coronapatiënten in de ziekenhuizen en het reproductiegetal zit duidelijk boven de 1."

Avondklok

Zoals verwacht wordt het ingaan van de avondklok naar een later tijdstip verschoven. Daarover werd in de afgelopen dagen al vaker gespeculeerd, maar nu is het officieel: vanaf volgende week woensdag gaat de avondklok in om 22.00 uur. Aan de eindtijd verandert verder niets, die blijft op 04.30 uur staan.

Negatief reisadvies

Een ander nieuwtje dat deze week al uitlekte, is de verlenging van het negatieve reisadvies voor het buitenland. Rutte bevestigde tijdens de persconferentie dat het tot 15 mei van kracht blijft. "Het dringende advies voor de meivakantie is: blijf in Nederland en ga niet op reis naar het buitenland", zei Rutte.

De premier vertelde daarnaast nog geen advies te hebben voor de zomervakantie, maar dat er wel "goede hoop is dat er dan weer meer kan".

'Begin juni 11 miljoen mensen geprikt'

Minister Hugo de Jonge vertelde dat er begin juni naar verwachting al 11 miljoen mensen gevaccineerd zullen zijn. "Veertigers en dertigers zullen in juni aan de beurt zijn. De twintigers rond eind juni, begin juli", vertelde hij. "Als begin juli de zomervakantie begint, kan iedereen die dat wil die eerste prik dus hebben gekregen. Onderweg daarnaartoe kijken we elke keer of we stap voor stap kunnen versoepelen."

Fysiek les in hoger onderwijs

Een van die mogelijke versoepelingen waar De Jonge al meer over kon vertellen, is een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs. Zo kunnen studenten in het hoger onderwijs vanaf 26 april mogelijk weer één dag per week fysiek onderwijs krijgen, als de besmettingscijfers het tegen die tijd toelaten. Dat moet volgens minister Hugo de Jonge met behulp van snel- en zelftesten gebeuren.

Op 13 april zal er een nieuwe persconferentie plaatsvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie