Up 2 Date

Wereld Prematurendag: Geneviève deelt haar heftige verhaal

  1. Newschevron right
  2. Wereld Prematurendag: Geneviève deelt haar heftige verhaal

Vandaag is het Wereld Prematurendag: een dag waar alle aandacht uitgaat naar te vroeggeboren kindjes. En dat is nodiger dan je denkt! Eén op de tien kinderen in Nederland wordt te vroeg geboren, wat neerkomt op 48 kinderen per dag. Elke dag overlijden er drie kinderen aan de gevolgen van prematuriteit.

WAT IS PREMATURITEIT?

Normaal gesproken duurt een zwangerschap 40 weken. Als een baby eerder dan 37 weken ter wereld komt wordt er gesproken over een vroeggeboorte of van prematuriteit. Wanneer een zwangerschap slechts tussen de 27 en 32 weken duurt, is er sprake van een extreem premature baby. Een geboorte die eerder dan 28 weken plaats wordt immatuur genoemd.

Paars

Op Wereld Prematurendag willen verschillende organisaties kersverse ouders een hart onder de riem steken en de bekendheid rond vroeggeboorte vergroten. Verschillende ziekenhuizen kleuren paars: een mengvorm van babykleuren roze en blauw. Ook worden er speciale informatiemarkten en events gehouden over prematuriteit en kun je op verschillende plekken kaarsjes branden voor de kindjes die het gevecht niet hebben gehaald.

Onzekerheid

Dat de situatie erg heftig kan zijn ervoer ook Geneviève James-van de l'Isle. Haar baby werd geboren toen ze nog maar 27,6 weken zwanger was. Haar dochtertje Kayleigh heeft het gelukkig gehaald, maar het was een onzeker jaar. Geneviève legde alle hoogte- en dieptepunten uit het eerste levensjaar van Kayleigh vast op de beeld. Op die manier heeft ze de traumatische ervaring beter kunnen verwerken en hoopt ze andere (toekomstige) ouders bewust te kunnen maken van de impact van zo'n situatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie