Up 2 Date

Howick (13) en Lili (12) mogen worden uitgezet naar Armenië

foto: ANP: Lex van Lieshout
  1. Newschevron right
  2. Howick (13) en Lili (12) mogen worden uitgezet naar Armenië

De dertienjarige Howick en zijn twaalfjarige zusje Lili mogen niet in Nederland blijven. Dat heeft de Raad van State zojuist besloten. Ze worden naar Armenië, het geboorteland van hun moeder, gestuurd. Een land waar de kinderen zelf nog nooit zijn geweest.

Geen asiel

Howick en Lili werden beiden geboren in Rusland en wonen nu al zo'n tien jaar in Nederland. De kinderen kwamen met hun moeder naar Nederland en proberen sindsdien asiel te krijgen. Hun asielaanvraag is de afgelopen jaren echter door meerdere rechterlijke instanties afgewezen.

Armenië

De moeder van de kinderen is al in Armenië. Vorig jaar augustus besloot de rechter namelijk al dat het gezin mocht worden uitgezet. De moeder werd toen aangehouden en op het vliegtuig naar Armenië gezet. De kinderen zaten 'ondergedoken' bij een vriendin van hun moeder, zodat ze niet uitgezet zouden worden. Ondertussen begon hun advocaat een nieuwe procedure. De uitkomst van die zaak mochten Howick en Lili in Nederland afwachten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zaak

De bestuursrechter oordeelde dat de kinderen niet uitgezet mochten worden totdat de zaak opnieuw beoordeeld zou zijn. Volgens de rechter was er namelijk nog niet goed bekeken in welke situatie de kinderen terecht zouden komen in Armenië.

Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid ging in beroep bij de Raad van State, omdat hij vindt dat er gewoon genoeg zorg en opvang beschikbaar in is Armenië. Vorige week maandag pleitte hij dan ook dat niets de terugkeer van de kinderen in de weg staat.

GEEN LEVEN

Howick en Lili zijn het daar niet mee eens. In RTL Late Night vertelden de twee al dat ze een toekomst in Armenië niet zien zitten. Ze zijn nog nooit in het land geweest, kennen de taal niet goed en de levensomstandigheden zijn daar ook slechter. Howick: "Je kunt daar geen leven opbouwen. Het gaat helemaal niet werken om daar naar school te gaan. Dan moeten we weer in groep 3 beginnen om eerst de taal te leren."

Ster advertentie
Ster advertentie