Up 2 Date

Donald Trump breekt met presidentiële iftar traditie

  1. Newschevron right
  2. Donald Trump breekt met presidentiële iftar traditie

Donald Trump heeft geen iftar georganiseerd aan het eind van de ramadan. Daarmee breekt de Amerikaanse president een traditie van bijna 20 jaar in het Witte Huis.

Traditie

De allereerste Witte Huis-iftar werd georganiseerd in 1805. Toen nodigde president Thomas Jefferson een Tunesische ambassadeur uit voor een diner na zonsondergang tijdens de ramadan. Hillary Clinton blies de traditie nieuw leven in als First Lady.

Verklaring

Trumps-regering meldde vlak voor de ramadan al dat er geen presidentieel iftar zou plaatsvinden. Afgelopen zaterdag volgde een statement vanuit de Amerikaanse staatssecretaris. Het korte bericht is opvallend als je het vergelijkt met uitgebreide berichten van politici over de hele wereld zoals de Canadese president Justin Trudeau. Hij nam een video op waarin te zien is hoe hij voedselpakketjes inpakt voor moslims die het minder breed hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Straatiftar

De keus om het eind van de moslim feestmaand niet te vieren, komt kort na een groots protest door islamitische activisten. Voor de Trump Tower in New York had de groep op de avond van 1 juni voor het gebouw gebeden en het vasten verbroken. Dat deden ze als onderdeel van de actie #IftarInTheStreets. Daarmee wilden actiegroepen aandacht vragen voor de rechten van immigranten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie