Up 2 Date

14-jarige jongen pleegt zelfmoord op AZC-terrein

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 14-jarige jongen pleegt zelfmoord op AZC-terrein

Een 14-jarige jongen uit Syrië heeft op dinsdag een einde aan zijn leven gemaakt op het terrein van asielzoekerscentrum in Gilze. Ali Ghezawi, zoals de jongen heette, had te veel meegemaakt. Dat vertellen zijn ouders aan het AD.

Vluchten

Negen jaar geleden vertrok Ali met zijn ouders en vijf broers en zussen uit Daraa in Syrië. De stad was door de jarenlange oorlog compleet verwoest. Het gezin verbleef vijf jaar lang in een kamp in Libanon en kwamen uiteindelijk terecht in Spanje. Daar werd hen beloofd dat ze werk en een huis konden krijgen. Dat bleek echter niet zo te lopen. Het gezin van acht moest leven in één kamer zonder raam.

Opvang

De familie besloot naar Nederland te vluchten in de hoop dat het daar beter zou zijn. Ze dienden opnieuw een asielaanvraag in. Die kregen ze uiteindelijk niet, omdat ze in Spanje al een verblijfsstatus hadden ontvangen. Het gezin moest terug naar Spanje.

In Spanje is de opvang opnieuw slecht geregeld. Zo erg zelfs, dat ze buiten op straat moesten slapen. Omdat hun papieren in Spanje niet meer geldig waren, werden ze toch weer teruggestuurd naar Nederland.

Onmenselijk

"Toen we onlangs hoorden dat we definitief niet in Nederland kunnen blijven, knapte er iets bij hem. Hij wilde niet meer praten en eten. Ik durfde hem geen seconde uit het oog te verliezen’’, vertelt Ali's moeder aan het AD. De jongen deed in 2019 al een zelfmoordpoging, maar werd toen gered door zijn vader. Ondanks gesprekken met de geestelijk gezondheidszorg ging het steeds slechter met Ali.

,,We willen dit verhaal vertellen om te laten zien dat vluchtelingenkinderen zoals Ali geen veilige thuisplek hebben in Europa. En hij is lang niet de enige. De asielprocedures duren niet alleen heel erg lang, maar per land zijn er zoveel verschillen in opvang. Spanje was een verschrikkelijke ervaring voor Ali. Het bracht hem tot een onmenselijk besluit."

Hartchirurg

"Mijn broer wilde hartchirurg worden en leerde dit boek over hoe ons lichaam in elkaar steekt uit het hoofd. Ik keek erg naar hem op, vond het knap dat hij Engels kon lezen. Ali sprak zelfs vijf talen, hij kon van ons ook het beste Nederlands praten", vertelt het 12-jarige broertje van Ali. "Zijn droom om in Nederland te wonen, viel in duigen. Het leven werd een nachtmerrie", aldus moeder Aisha.

BEL 113

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie