Up 2 Date

Bang voor prikken met een naald? De oplossing komt eraan!

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bang voor prikken met een naald? De oplossing komt eraan!

Sla jij een bezoekje aan de huisarts of ziekenhuis liever over omdat je bang bent voor een prik met een naald? Dan gaat de Universiteit van Twente je over een paar jaar misschien helpen om toch te gaan. Ze werken namelijk aan een oplossing waarbij de naald wordt vervangen door laserstralen.

Afval

Als je prikangst hebt, ben je trouwens niet de enige. Een op de vijf Nederlanders blijkt er ook last van te hebben. De universiteit ontwikkelt de techniek niet alleen vanwege de prikangst, maar ook omdat we dagelijks heel veel naalden gebruiken die direct de prullenbak in gaan. Met de lasertechniek gaat het heel wat afval besparen, zegt universitair docent David Fernandez Rivas van de Universiteit Twente aan RTL Nieuws.

Raket in je lichaam

Rivas vertelt RTL ook hoe de techniek precies werkt. De laserstraal verhit een vloeistof die bij het kookpunt uitzet en het medicijn als een raket lanceert. "Dat spuit naar buiten met hoge snelheid en penetreert vervolgens de bovenste laag van de huid. Je voelt daar niks van, nog minder dan als een mug je steekt."

Vijftien jaar wachten

Als je prikangst hebt zou een laserstraal de oplossing kunnen zijn, maar dan moet je wel geduld hebben. Het kan volgens David Fernandez Rivas nog vijftien jaar duren voordat het gebruikt kan worden door de proefrondes en strenge regelgeving. Tot die tijd biedt een prikangstpoli de oplossing.

Ster advertentie
Ster advertentie