Up 2 Date

VN krijgt toegang tot Tigray om vluchtelingen in nood te helpen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. VN krijgt toegang tot Tigray om vluchtelingen in nood te helpen

De Verenigde Naties (VN) heeft in overleg met de Ethiopische regering toegang gekregen tot de vluchtelingen in conflictregio Tigray. Door de harde strijd tussen troepen van de Ethiopische regering en het bevrijdingsfront van Tigray (TPLF) zijn er veel water -en voedseltekorten in de regio. Door het akkoord kan de VN beginnen met het verstrekken van noodhulp aan de vluchtelingen in het gebied.

Noodhulp

De VN heeft nog geen toegang in de gehele regio, maar alleen in de delen van Tigray die onder controle staan van de Ethiopische regering van premier Abiy. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste vluchtelingen geholpen worden, omdat de VN eerst in kaart gaat brengen waar de regio behoefte aan heeft.

Het is onduidelijk hoe slecht de omstandigheden in het conflictgebied werkelijk zijn, omdat de internet en telefoonverbinding in Tigray is platgelegd sinds het begin van het conflict. Volgens de VN zijn er wel meldingen binnengekomen over vluchtelingen die door rebellentroepen ontvoerd en vermoord zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Conflict

De Ethiopische regering en het bevrijdingsfront in Tigray zijn verwikkeld in een machtsstrijd. Het TPLF, dat jarenlang aan de macht was in Ethiopië, voelt zich door de huidige premier Abiy buitenspel gezet. Zij willen van Tigray een onafhankelijke staat maken en begonnen daarom vorige maand een conflict met de regering. Dit leidde uiteindelijk tot een aanval van gewapende TPLF-troepen tegen het nationale leger. Door het conflict zijn naar schatting duizenden mensen omgekomen en meer dan honderdduizend anderen op de vlucht geslagen. Ook is er veel tekort aan voedsel, water en ziekenhuiscapaciteit.

Ster advertentie
Ster advertentie