Up 2 Date

Verbod op maken en verkopen van boerka en niqaab in Marokko

  1. Newschevron right
  2. Verbod op maken en verkopen van boerka en niqaab in Marokko

In Marokko mogen geen boerka's of niqaabs meer worden gemaakt of verkocht. Het Marokkaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze maatregel per direct opgelegd. De maatregel wordt getroffen in het kader van veiligheid, maar het is niet duidelijk wat daar precies mee wordt bedoeld.

totaalverbod

Medewerkers van het ministerie zijn langs verkooppunten en naaiateliers gegaan om het verbod schriftelijk en mondeling aan te kondigen. Het dragen van een boerka of niqaab is nog niet verboden in Marokko. Toch verwachten veel mensen dat dit een eerste stap is richting een totaalverbod.

extreem

Het aantal boerka- en niqaabdraagsters is de laatste jaren gegroeid in Marokko. Die vrouwen worden vaak gezien als erg extreem in hun religieuze opvattingen. Tieners of jonge vrouwen die ervoor kiezen om hun gezicht (grotendeels) te bedekken, doen dat ook vaak tegen de zin van hun ouders in.

Boerkad & Shay

Morad & Shay spraken met Ikram Chiddi over het boerkaverbod in Marokko. Ze is onderdeel van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging en dook de discussie in met M&S. Wat is belangrijker: je veiligheid of overheidsbemoeienis?

Ster advertentie
Ster advertentie