Up 2 Date

Kankermedicijn bijna zes keer duurder gemaakt door farmaceut

  1. Newschevron right
  2. Kankermedicijn bijna zes keer duurder gemaakt door farmaceut

In een perfecte wereld zou iedereen kerngezond zijn, maar in het echte leven blijkt dat moeilijker dan gedacht omdat er vaak financiële belangen meespelen. Zo is een medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker kort geleden opgekocht en bijna zes keer duurder gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Opvallend detail: dit kankermedicijn is in Nederland ontwikkeld en jaarlijks zijn zo'n 125 mensen in ons land afhankelijk van de kuur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

EXTREEM DUURDER

De Zwitserse farmaceut Novartis kocht het medicijn en mag nu tien jaar lang als enige lutetium-octreotaat (Lutathera) verstrekken in de Europese Unie. Het medicijn kostte tot voor kort 16.000 euro per kuur van vier infusen en kost nu ineens 92.000 euro per kuur. Het medicijn is dus bijna zes keer zo duur geworden!

ONACCEPTABEL

Zorgverzekeraars maken zich zorgen. Een woordvoerder van CZ noemt het valsspelen en zegt dat er misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheden op de prijs op te drijven. VGZ gebruikt het woord pervers: "dat kankerpatiënten geen toegang hebben tot een geneesmiddel dat ontwikkeld is door het ziekenhuis zelf, maar onbetaalbaar wordt door tussenkomst van een farmaceut die niets aan die ontwikkeling heeft bijgedragen. Het is pervers." KWF Kankerbestrijding noemt de prijsverhoging onacceptabel. Zij vinden dat het bedrijf openheid van zaken moet geven.

Weesgeneesmiddel

Het medicijn heet lutetium-ocetreotaat en werd in de jaren tachtig en negentig uitgevonden door het Erasmus MC. Het medicijn is in 2011 op de markt gekomen, een jaar nadat het voor 11 miljoen euro werd verkocht aan het Frans bedrijf AAA dat het Lutathera is gaan noemen. In 2017 nam de Zwitserse farmaceut Novartis het Franse bedrijf over voor 3,3 miljard euro. Dat was nadat Lutathera geclassificeerd werd als een 'weesgeneesmiddel'. Dat betekent dat het medicijn zo effectief is in het genezen van aandoeningen, dat het speciale privileges krijgt.

NET-tumoren

Lutathera is een effectief medicijn bij het bestrijden van NET-tumoren. Dat zijn tumoren die zich bijvoorbeeld in de lever, maag of alvleesklier ontwikkelen. Dat doen ze langzaam en daarom worden deze zeldzame tumoren vaak laat ontdekt. Steve Jobs was een van de 1200 patiënten die ook met het medicijn van het Erasmus MC is behandeld. Hij had een NET-tumor in zijn alvleesklier.

Reactie Novartis

Novartis zegt dat de prijs van Lutathera gebaseerd is op de waarde ervan voor patiënten. Ook melden ze dat het middel in verschillende Europese landen beoordeeld is als kosteneffectief en wel wordt vergoed.

Kabinet wil absurde prijsstijgingen voorkomen

Minister Bruins van Medische Zorg zegt dat het kabinet wil voorkomen dat medicijnfabrikanten de prijs van geneesmiddelen absurd kunnen laten stijgen. "Dit lijkt een voorbeeld van hoe het niet moet; de fabrikant voegt hier geen maatschappelijke meerwaarde toe. Men vercommercialiseert een bestaande apotheekbereiding en vraagt ook nog eens een veel hogere prijs, zonder die te onderbouwen", aldus Bruins.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie