Up 2 Date

De Autoriteit Financiële Markten wil dat studieschuld wordt geregistreerd bij het BKR

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Autoriteit Financiële Markten wil dat studieschuld wordt geregistreerd bij het BKR

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Huishoudens die bij het aanvragen van een hypotheek hun studieschuld hebben verzwegen, komen volgens de AFM vaak in de problemen met het betalen van hun hypotheek.

In de problemen

De AFM is een onafhankelijke gedragstoezichthouder die elk jaar in een brief aanbevelingen doen over thema's die volgens de toezichthouder wettelijk moeten worden aangepast. Dit jaar is een van de thema's de financiële weerbaarheid van huishoudens.

Volgens de AFM komen huishoudens namelijk geregeld in de problemen doordat ze hun hypotheek niet kunnen betalen. Dat komt in sommige gevallen doordat hypotheekverstrekkers niet op de hoogte waren van hun studieschuld. Vijftien procent van de starters geeft hun schuld namelijk niet op bij het aanvragen van een hypotheek.

De AFM stelt daarom dat hypotheekverstrekkers automatisch inzage moeten krijgen in de studieschulden van hun klanten. Dat kan alleen als de schuld in een register komt dat zij kunnen inzien, zoals het BKR.

Studieschuld en hypotheek

Als je leent bij DUO, bouw je een studieschuld op. Als je een hypotheek gaat aanvragen, kan dit meetellen in de berekening van je maximale hypotheekbedrag. Een studieschuld telt wel minder zwaar mee dan een consumptieve schuld, maar kan toch flinke invloed hebben. De hypotheekaanbieder gaat bij de berekening van je maximale hypotheek namelijk altijd uit van je oorspronkelijke studieschuld, ook als je al jaren bezig bent met aflossen.

Omdat studieschulden niet staan geregistreerd bij het BKR, moet een hypotheekadviseur er expliciet naar vragen. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun studieschuld te verzwijgen.
Volgens De Consumentenbond kun je dit echter beter niet doen, omdat je geen lening moet aangaan die je niet kunt dragen.

Flinke gevolgen

Mocht het voorstel van de AFM worden overgenomen, dan kan dat flinke gevolgen hebben voor starters op de woningmarkt. De regels voor het krijgen van een hypotheek zijn de afgelopen jaren namelijk al aangescherpt. Een studieschuld heeft een flinke invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

Los daarvan zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd enorm gestegen. In jaar tijd gingen de prijzen zelfs met bijna vijftien procent omhoog. Dat is de sterkste stijging in twintig jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie