Eindelijk officiële benaming voor klachten na een keizersnede
- News
- Eindelijk officiële benaming voor klachten na een keizersnede
Aanhoudende buikpijn, bloedverlies en verminderde vruchtbaarheid: allemaal problemen waar je last van kunt hebben na een bevalling via een keizersnede. In een studie hebben onderzoekers van Amsterdam UMC deze klachten eindelijk een naam gegeven en worden deze erkend als aandoening. Onderzoekers hopen dat dit leidt tot meer en betere behandelingsmogelijkheden.
Klachten
In Nederland ondergaan meer dan 30.000 mensen per jaar een keizersnede. Bij bijna 18.000 van hen ontstaat daarna een litteken in de baarmoeder. Ongeveer 10.000 van hen houdt hier klachten aan over. Tot op heden bestond er geen algemeen geldende definitie waardoor onderzoek niet goed mogelijk was. Daarnaast krijgt lang niet iedereen de juiste zorg, omdat niet alle artsen de aandoening kennen. ''Nu het als ziektebeeld dat door een keizersnede wordt veroorzaakt erkend is, moeten artsen de klachten eerder serieus nemen'', zegt Robert de Leeuw, gynaecoloog van Amsterdam UMC. Dankzij het onderzoek van Amsterdam UMC hebben deze klachten nu de naam Cesarean Scar Disorder gekregen. Hierdoor kan er een duidelijkere diagnose worden gegeven en kan er beter worden gezocht naar een goede behandeling.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onderzoek
Voor de beschrijving van het ziektebeeld zochten arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman en gynaecologen Robert de leeuw en Judith Huirne contact met 31 specialisten in verschillende landen. Vervolgens legden ze de definitie van de aandoening voor aan personen die te maken hadden met deze klachten. Zij herkenden zich in dit ziektebeeld.
Betere informatie
Volgens Klein Meuleman kan er door de definitie ook beter worden geïnformeerd over de mogelijke complicaties die na een keizersnede kunnen ontstaan. ''Een keizersnede is een zeer belangrijke, vaak levensreddende, ingreep. Maar het is belangrijk dat we niet onderschatten hoeveel effect de operatie kan hebben op de kwaliteit van iemands leven op de lange termijn'', zegt Klein Meuleman.