Up 2 Date

Leila vluchtte voor het Bosnisch-Servische leger:"Die oorlog zal mij blijven achtervolgen"

  1. Newschevron right
  2. Leila vluchtte voor het Bosnisch-Servische leger:"Die oorlog zal mij blijven achtervolgen"

"Wie het laatst lacht, lacht het best." Leila Prnjavorac is blij dat de Bosnisch-Servische oud-opperbevelhebber Ratko Mladic, die altijd lachend op foto's staat, veroordeeld is tot levenslang. Leila vluchtte op elfjarige leeftijd samen met haar ouders en broertje voor het Bosnisch-Servische leger. De oud FunX-presentatrice deelde haar bijzondere verhaal gisteren in De Wereld Draait Door.

"Dit is ook voor al die monsters die nu nog slechte dingen uitvoeren. Dit is het bewijs dat ook zij berecht gaan worden."

Het begin van de oorlog

Leila was negen jaar toen de Bosnische Burgeroorlog uitbrak. Dat weekend verbleef ze met vrienden uit de buurt in een weekendhuis in Doboj. Ze was aan het buitenspelen toen er plotseling allerlei mannen naar buiten kwamen gerend. De mannen riepen dat iedereen moest vluchten, omdat de oorlog begon. Als negenjarig meisje had Leila geen idee waar de mannen het over hadden.

Vriend of vijand

Ze ging naar haar ouders, maar die zeiden dat er niks aan de hand was. Later die dag kwamen er weer mannen door de stad gelopen die alle Bosniƫrs opriepen om te vluchten. Er brak toen blinde paniek uit en iedereen sloeg zo snel mogelijk op de vlucht. Maar haar ouders geloofden in het goede van de mens en gingen niet weg.

"Zij konden niet voorstellen dat hun Servische buren, ooit vijanden konden worden."

Leven gaat door

Toen Doboj werd ingenomen, doken ze onder in een flat. Maar al snel gingen ze weer terug: "Het leven gaat gewoon door tijdens een oorlog." Dus Leila ging elke dag naar school en haar ouders elke dag naar werk. Tot drie maanden later.

"Mijn vader werkte bij de douane en moest langs een checkpoint om op zijn werk te komen. Bij de checkpoint zij een controleur: "Ik ken deze, hij is een goede." Mijn vader loopt door, maar een andere man schoot een kogel boven zijn hoofd af en zei: "Maar ze zijn nooit goed genoeg.""

Avonturen

Leila's vader besloot onder te duiken. Leila was vanaf toen anderhalf jaar lang met haar moeder samen. Ze liepen stad en land af om iedereen te voorzien van informatie, te helpen met eten, medicijnen te geven en hun haren te knippen: "En dan ontmoet je de ware mens." Leila maakte die tijd veel bijzondere avonturen mee.

vluchten

Uiteindelijk lukt het Leila en haar familie om te vluchten. Door veel geld te betalen kunnen ze met een konvooi Belgrado bereiken. Ze hebben verder alles moeten achterlaten: "Ik heb geen babyfoto's meer. De nieuwe bewoners van het huis hebben alle fotoboeken verbrand."

Bijzonder verhaal

Die jaren in de oorlog hebben Leila gemaakt tot wie ze nu is: "Die oorlog zal mij mijn hele leven blijven achtervolgen, maar dat is prima." Leila vindt het belangrijk om voor alle mensen die om het leven zijn gekomen, haar verhaal te blijven verspreiden.

"Zodat mensen weten dat het allerbelangrijkste is dat we altijd de mens in elkaar blijven zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie