Up 2 Date

Nadia en Chris ontmoeten voor het eerst hun Marokkaanse vader in 'Spoorloos'

foto: Spoorloos
  1. Newschevron right
  2. Nadia en Chris ontmoeten voor het eerst hun Marokkaanse vader in 'Spoorloos'

Pas wanneer Nadia en Chris vijftien zijn, komen ze erachter dat hun vader niet hun biologische vader is. Hij werd namelijk het land uitgezet toen Nadia tien maanden oud was en haar moeder nog zwanger was van Chris. Hamid, hun biologische vader, ziet zijn kinderen nooit meer, maar komt op een bijzondere wijze weer in contact met hen. Het programma Spoorloos ging mee naar Marokko waar Hamid eindelijk weer met zijn zoon en dochter herenigd wordt.

Kippenvel

Kortgeleden ontmoette Hamid via vrienden Illias uit Nederland. Hij ziet via hem een weg om weer in contact te komen met zijn kinderen. Hij vraagt hem een stukje van het Arabisch naar het Nederlands te vertalen en stuurt daarbij ook een babyfoto van zijn kinderen. Wanneer Illias de foto ziet, kan hij zijn ogen niet geloven. "Ik dacht: nee dit kan toch niet. Als ik er nu aan denk krijg ik er nog kippenvel van!" Illias herkent in de foto de zus van Chris, een van zijn beste vrienden die hij al kent sinds de basisschool.

Spijt

Nadia en Chris staan er open voor om hun vader Hamid te ontmoeten, maar zijn enigszins terughoudend. Hun familie heeft hen altijd verteld dat het beter is dat ze hun vader niet kennen, omdat er alleen maar slechte verhalen over hem bestaan. Hij zou hun moeder regelmatig mishandeld hebben. Toch hebben Chris en Nadia hoop dat ze een vader vinden die spijt heeft van zijn daden.

HAmid Hollandia

Hamid, die in zijn buurt ook wel bekend staat als 'Hamid Hollandia', vertelt in Spoorloos zijn kant van het verhaal. Hij heeft een hele moeilijke jeugd gehad. Toen hij zes was overleed zijn moeder. Een jaar lader stierf ook zijn vader. Hij kon in tegenstelling tot zijn zussen niet meer bij zijn oma wonen en werd samen met zijn broer naar het weeshuis gestuurd. In de vakanties probeerden ze terug te vluchten naar hun oma, maar daar waren ze niet welkom. Zij had zelf te weinig geld om voor hen te zorgen.

Hamid: "We waren jong en begrepen dat niet. Ze hebben ons naar het weeshuis gestuurd om van ons af te zijn. We hebben ouderlijke liefde gemist."

Zwaar leven

Uiteindelijk was het zijn oudere broer die voor hem zorgde. Samen maakten ze de barre en gevaarlijke oversteek naar Europa, op zoek naar een beter leven. Eenmaal in Nederland werd het leven er niet beter op: "Ik was illegaal en ik had geen papieren. Ik was verslaafd aan drugs." Vier jaar lang was Hamid verslaafd aan cocaïne en heroïne. Iets waarvan hij nu heel veel spijt heeft: "Dat is geen leven, dat is de dood. Hoe kon ik zo dom zijn om verslaafd te raken. Het is zo gevaarlijk."

Blauwe plekken

In Rotterdam leerde Hamid Maria kennen. Nadat ze trouwden, veranderde Hamid. Naast een drugsprobleem kreeg hij ook een drankprobleem. Daardoor werd hij zo gewelddadig dat het vaak uit de hand liep. "Soms had ze zoveel blauwe plekken, dat ze niet naar haar werk ging. Ze heeft zoveel van mij moeten verdragen." Uiteindelijk werd Hamid opgepakt en Nederland uitgestuurd.

"Ik heb alles verpest en nu ben ik alles kwijt."

Ziek

In Marokko trouwde Hamid nogmaals en kreeg hij nog twee dochters. Maar ook dat huwelijk liep stuk en zijn dochters ziet hij maar sporadisch. Hamid leeft nu een zwaar leven. Hij heeft weinig geld en leeft met zijn broer in een klein kamertje in Casablanca. De rollen zijn nu omgedraaid: hij draagt nu de zorg voor zijn broer, die ziek is. Wat hij heeft weten ze niet, want er is geen geld om naar het ziekenhuis te gaan.

Opgelucht

Wanneer Chris en Nadia de reportage over hun vader zien, zijn ze opgelucht. Chris valt meteen één ding op: dat zijn vader een FC Barcelona-poster heeft. Verder zijn hij en zijn zus ook blij dat hun vader eerlijk is en zijn fouten toegeeft. En ze zijn erg verrast dat ze twee (half)zussen hebben. De ontmoeting is uiteindelijk voor iedereen heel emotioneel.

Geen verwachting

Achteraf vertellen Nadia en Chris op de website van Spoorloos dat ze niet verwachten dat Hamid een vaderrol voor hun gaat spelen. Toch heeft het veel voor hen betekent. Ze hebben nu antwoorden op de vragen waarmee ze al lang rondliepen. Daarnaast hebben ze ook twee zussen en een heleboel ooms en tantes erbij gekregen. Chris spaart voor een reis naar Marokko om het land beter te leren kennen.

Nadia: "Hamid is nog steeds alcoholist en zijn leven is een grote chaos. Hij heeft geen telefoon en internet, wat het lastig maakt om contact te hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie