Up 2 Date

Groot tekort aan beschikbare plekken in overvolle vrouwenopvang

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Groot tekort aan beschikbare plekken in overvolle vrouwenopvang

Vrouwen die moeten vluchten voor hun gewelddadige partner kunnen naar een vrouwenopvang. Maar er is een probleem: daar zijn lang niet altijd genoeg noodbedden, waardoor jaarlijks tientallen vrouwen in hotels worden ondergebracht. Dit tekort aan opvangmogelijkheden kan leiden tot veiligheidsrisico's! Journalist Anne de Blok van NOS op 3 deed hier recent onderzoek naar en vertelde er meer over in Start met Fernando.

12.000 vrouwen

De cijfers zijn choquerend. Volgens Anne gaat het om 12.000 vrouwen per jaar die zich aanmelden voor een opvang en op de vlucht zijn voor hun partner. Maar niet alleen dat, want er zitten ook vrouwen bij die bijvoorbeeld te maken hebben met een loverboy of vrouwen die in de mensenhandel terecht zijn gekomen.

Dreiging

Het probleem is zo groot dat er te weinig opvangmogelijkheden zijn bij deze vrouwenopvangen. Anne: "Voor een deel van die vrouwen gaat het om leven en dood. Het geweld en de dreiging is dan zo groot dat zij direct uit die situatie gehaald moeten worden. Voor juist die vrouwen zijn er te weinig noodbedden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hotel

Maar wat gebeurt er dan als er geen plek is bij een opvang voor zo'n vrouw? Waar gaat ze heen? Anne vertelt dat er jaarlijks tientallen vrouwen in een hotel geplaatst worden. "Dat is natuurlijk geen prettige situatie. Een hotel is een openbare omgeving waar iedereen in en uit kan lopen en deze vrouwen zijn niet voor niets op de vlucht. Ze zijn natuurlijk bang dat zij gevonden worden door hun ex-partner of loverboy."

Systeem loopt vast

Alles behalve veilig dus. Zo'n vrouwenopvang is juist een beschermde omgeving die de veiligheid van een vrouw kan garanderen. Waar loopt dit systeem vast? Volgens Anne ligt dat voornamelijk bij de zogenaamde doorstroom.

"Als je in een vrouwenopvang zit, wil je op een gegeven moment natuurlijk doorstromen naar je eigen woning. Daar zijn ook te weinig woningen voor, dus mensen blijven langer op de noodopvang zitten. Hoe meer dat gebeurt, hoe minder plekken beschikbaar zijn voor nieuwe aanmeldingen. Zo loopt het systeem eigenlijk vast."

Wat doet de minister?

Al in 2018 is minister Hugo De Jonge van Volksgezondheid hierover geïnformeerd door verschillende vrouwenorganisaties, maar daar heeft hij volgens deze organisaties niets mee gedaan. Nu pas, na de reportage van NOS op 3, heeft hij schriftelijk gereageerd. Daarin staat dat hij een onderzoek gaat uitvoeren over hoe groot dit probleem nu landelijk is. Het kan nog maanden duren voordat de resultaten bekend zijn, maar het staat nu gelukkig op de agenda van de minister.

Ster advertentie
Ster advertentie