Up 2 Date

#FreeCyntoiaBrown: Celebs willen gerechtigheid voor tot levenslang veroordeelde slachtoffer mensenhandel

foto: BBC Three New
  1. Newschevron right
  2. #FreeCyntoiaBrown: Celebs willen gerechtigheid voor tot levenslang veroordeelde slachtoffer mensenhandel

Cyntoia Brown was nog maar zestien jaar toen ze in de handen viel van een pimp en verhandeld werd. Een 43-jarige man kocht haar en bracht haar naar zijn huis om daar seks te hebben. Cyntoia wist te ontsnappen door de man neer te schieten, maar werd vervolgens opgepakt en veroordeeld tot een levenslange celstraf. Dertien jaar later zit ze nog steeds vast.

De zaak krijgt nu opnieuw aandacht, omdat de hashtag #FreeCyntoiaBrown viral is gegaan. Onder andere Rihanna en Kim Kardashian proberen ook aandacht voor dit verhaal te vragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Pimp

In 2004 viel Cyntoia in de handen van een pimp, genaamd Kutthroat. Hij mishandelde en misbruikte haar en stuurde haar de straat op om geld te verdienen als prostituee. Cyntoia heeft verklaard dat Kutthroat haar gewurgd en geslagen heeft en haar meerdere malen bedreigde met een vuurwapen.

Gevaarlijke man

Het zestienjarige meisje ging op een dag mee met de 43-jarige Johnny Allen, die haar 150 dollar bood. Cyntoia was al snel bang voor de man. Hij vertelde verhalen over dat hij in het leger had gezeten en hij liet al zijn wapens aan haar zien. Toen ze met hem in bed lag en hij iets probeerde te pakken, was ze bang dat hij een wapen zou pakken om haar te vermoorden. Als reactie greep ze een van zijn wapens en schoot ze hem neer.

Levenslang

Cyntoia werd opgepakt en vertelde meteen haar hele verhaal aan de politie. Aanklagers zeggen dat ze de man alleen doodde om hem te beroven. Ze had namelijk zijn portemonnee en wapens gepakt, nadat ze hem neerschoot. Uiteindelijk werd Cyntoia veroordeeld voor moord en prostitutie en kreeg ze een levenslange celstraf.

Documentaire

De BBC maakte een documentaire van het bijzondere verhaal van Cintoya. In de video is te zien hoe zij haar verklaring aflegde, hoe ze twee jaar in de cel doorbracht en hoe ze uiteindelijk berecht werd. Ook vertellen Cyntoia zelf en haar biologische- en adoptiemoeder hun kant van het verhaal. Deze documentaire heeft geholpen ervoor te zorgen dat de wetten in Tennessee zijn aangepast. Minderjarigen kunnen niet langer beschuldigd worden van prostitutie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

leven in de gevangenis

Cyntoia heeft nu dertien jaar in de gevangenis doorgebracht en is op dit moment 29. Ze heeft haar HBO gehaald en is nu bezig met een bachelor-opleiding.

De petitie om Cyntoia vrij te laten is inmiddels meer dan 200.000 keer ondertekend.

Ster advertentie
Ster advertentie