Up 2 Date

Iran valt Israël aan en dreigt met tweede aanval, wereldleiders zijn bezorgd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Iran valt Israël aan en dreigt met tweede aanval, wereldleiders zijn bezorgd

Nadat Israël het Iraanse consulaat in Syrië aangevallen had op 1 april, heeft Iran zaterdagavond gereageerd. Het land viel Israël direct aan met drones en raketten en dreigt al met een tweede aanval.

ESCALATIE

Toen de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) zaterdagavond meerdere drones en raketten op Israël afvuurde, werd dit internationaal beschouwd als een zorgwekkende stap richting escalatie. Hoewel de meeste projectielen afgeweerd zijn door het Israëlische leger, dat de aanval zondagochtend ernstig veroordeelde, waarschuwt dat dit de regio naar verdere escalatie kan duwen. Daniel Hagari, een woordvoerder van het Israëlische leger, benadrukte in een televisietoespraak dat Israël overweegt welke vervolgstappen genomen moeten worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WERELDLEIDERS BEZORGD

Reacties van wereldleiders uit verschillende hoeken van de wereld zijn bezorgd over de mogelijkheid van een verder geëscaleerd regionaal conflict. De Verenigde Staten, onder leiding van defensieminister Lloyd Austin en president Joe Biden, hebben hun steun aan Israël herbevestigd en waarschuwen Iran tegen verdere aanvallen. De Europese Commissie, onder leiding van Ursula von der Leyen, en andere Europese leiders zoals de Britse premier Rishi Sunak en de Franse president Emmanuel Macron, hebben allen de noodzaak van de-escalatie benadrukt en de aanval streng veroordeeld. Ook Rutte heeft inmiddels gereageerd op de situatie. Hij spreekt van een "zeer zorgwekkende" situatie en benadrukt dat verdere escalatie vermeden moet worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

REACTIE

De aanval van Iran wordt gezien als een reactie op de aanval op het Iraanse consulaat in Syrië begin april, waarbij twee hoge IRG-officieren omkwamen. Hoewel Israël officieel niet de verantwoordelijkheid heeft geclaimd, wijzen velen hen als de dader aan. Iran heeft verklaard dat de kwestie met deze reactie is afgehandeld, maar waarschuwt dat bij verdere fouten van Israël of inmenging van de Verenigde Staten er meer aanvallen zullen volgen.

Ster advertentie
Ster advertentie