Up 2 Date

Rechter eist dat België alle coronamaatregelen schrapt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechter eist dat België alle coronamaatregelen schrapt

Een Belgische rechter heeft geëist dat de Belgische overheid alle coronamaatregelen schrapt. Dat moet ook nog eens gebeuren binnen 30 dagen, met een dwangsom van 5000 euro per dag dat ze te laat zijn. Dat meldt het AD.

Kort geding

Volgens de rechter zijn de huidige maatregelen gegrond op wetten die niet kunnen dienen als basis voor de maatregelen die zijn ingesteld. De uitspraak volgt op een kort geding dat de Liga voor de Mensenrechten had aangespannen. De Liga is een onafhankelijke Belgische stichting die "onrechtvaardigheden en willekeurige aanslagen op de rechten van het individu of van de gemeenschap" bestrijdt.

Illegaal

Volgens de rechtbank zijn de maatregelen in België illegaal. Deze zijn namelijk gebaseerd op een wet die is opgesteld na een grote treinramp in Ghislenglien om snel en met urgentie te kunnen optreden. Deze wet, samen met twee andere wetten, volstaat volgens de rechtbank niet voor de opgelegde coronamaatregelen. Daarom is de Belgische staat gesommeerd om de maatregelen binnen dertig dagen te schrappen, of om een wettelijke basis te presenteren die volstaat. Voor iedere dag dat de termijn van dertig dagen wordt overschreden, wordt de staat een dwangsom opgelegd van 500- euro, tot een maximum van 200.000 euro.

Huidige maatregelen

Vorige week maakte België bekend verder op slot te gaan, omdat het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen blijft stijgen. Er gold al een avondklok en niet-noodzakelijke reizen werden ook al verboden tot 19 april. Niet-noodzakelijke winkels mogen nu enkel open op afspraak, grote winkels met maximaal vijftig personen tegelijk, contacberoepen moeten ook weer dicht en het aantal personen waarmee Belgen in de buitenlucht mogen afspreken, wordt weer teruggeschroefd van tien naar vier personen.

De uitspraak van de Belgische rechtbank doet denken aan een zelfde soort tafereel hier in Nederland, toen de rechtbank bepaalde dat de avondklok niet op de juiste juridische basis was gegrond. Uiteindelijk kwam er een spoedwet, waardoor de avondklok in Nederland toch geldig bleef.

Ster advertentie
Ster advertentie