Up 2 Date

Moeder van Desteny (13) nadat dochter eind aan haar leven maakte: ''stop online shaming''

foto: YouTube: AT5foto: YouTube: AT5
  1. Newschevron right
  2. Moeder van Desteny (13) nadat dochter eind aan haar leven maakte: ''stop online shaming''

De dertienjarige Destiny maakte op 13 januari een einde aan haar leven nadat er op sociale media intieme beelden van haar rondgingen. Haar moeder Samantha vertelt in een reportage van AT5 en De Balie nu meer over dit tragische verhaal. Ze hoopt hiermee het probleem van online shaming aan de kaak te stellen: "We moeten echt beter kijken naar sociale media, daar zit het probleem."

Quote

Waarom kon ze het mij niet zeggen? Als er één persoon op de hele aardbodem is die het meeste van haar hield, dan ben ik het wel.

Samantha, moeder van Desteny

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In shock

Samantha vertelt dat het met haar dochter een lange tijd heel goed ging op school, waar ze tweetalig onderwijs volgde. Toen haar schoolresultaten plotseling achteruit gingen, maakte Samantha zich in eerste instantie nog geen zorgen: "Ik dacht dat het gewoon de puberteit was."

Maar dan komt ze erachter dat er expliciete beelden van haar dochter rondgaan op sociale media. Het is een video van haar dochter die seksuele handelingen verricht met twee jongens. Het filmpje is ongewenst verspreid. "Toen ik het filmpje zag, was ik zo in shock", vertelt Samantha. "Ik ben als de wiedeweerga naar haar kamer gegaan en het eerste dat ik deed was schreeuwen." Desteny schrok heel erg. "De manier waarop ze mij aankeek, was zeer pijnlijk: alsof het licht bij haar al uitging." Samantha herpakte zichzelf. "Ik ben kalm geworden, ik ben weer naar haar kamer gegaan en stelde haar een aantal belangrijke vragen. Maar voornamelijk de grootste vraag van mij: 'Meid waar heb jij allemaal mee moeten lopen?'''

Geen afscheid

Samantha besluit haar vriend en jongste dochter het huis uit te sturen om alleen met Desteny te kunnen praten, maar die is er dan al vandoor. Na een zoektocht door de buurt, blijkt het horrorscenario te zijn uitgekomen. "Ik heb ook geen eens afscheid kunnen nemen", vertelt haar moeder in tranen.

De familie van Desteny blijft met veel vragen achter: hoe heeft het zover kunnen komen? "Heb ik iets gemist? Heb ik iets over het hoofd gezien? Dat ga je je als moeder toch afvragen. Waarom kon ze het mij niet zeggen? Als er één persoon op de hele aardbodem is die het meeste van haar hield, dan ben ik het wel."

Gevolgen online shaming

"Je kind kan thuiszitten en een heel leuk en prettig kind zijn, maar je weet niet wat er in de slaapkamer gebeurt op een mobiel", zegt Samantha, die zich in wil zetten tegen online shaming. "Je weet niet of het kind gepest wordt, naar beneden gehaald wordt of getreiterd wordt."

Desteny is zeker niet het enige slachtoffer van online shamen. Veel meer jongeren worden met expliciete beelden onder druk gezet. AT5 en De Balie onderzoeken de komende maanden de gevolgen, die vaak onzichtbaar blijven.

SLACHTOFFER GEWORDEN?

Ben je zelf het slachtoffer van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals fier.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en je verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie