Up 2 Date

Formule 1-legende Niki Lauda (70) overleden

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Formule 1-legende Niki Lauda (70) overleden

De excentrieke Formule 1-legende Niki Lauda is vannacht op zeventigjarige leeftijd overleden. De drievoudig wereldkampioen had al jaren last van gezondheidsproblemen, na een ernstig ongeluk in 1976. Daarbij vatte de auto van de Oostenrijker vlam en leek hij levend te verbanden. Dankzij hulp van vier mede-coureurs werd hij uit de auto gehaald.

Gezondheidsproblemen

Lauda overleed in een privékliniek in Zwitserland waar hij dialysebehandelingen kreeg wegens zijn nierproblemen. Hij had vorig jaar in augustus nog een dubbele longtransplantatie gehad en lag begin dit jaar op de intensive care, omdat hij griep kreeg tijdens de revalidatie.

Rush

Ondanks de gezondheidsproblemen die Lauda aan het ongeluk overhield, stapte de eigenzinnige coureur zes weken na zijn zware crash in 1976 alweer in zijn Formule 1-auto tijdens de Grand Prix van Monza. Hij werd in die race uiteindelijk vierde en verloor dat jaar het wereldkampioenschap op een punt aan zijn aartsrivaal James Hunt. Een jaar later nam de Oostenrijker wraak door eerste te worden. Over dit ongelofelijke racejaar en de gestoorde strijd tussen Niki Lauda en zijn aartsrivaal is de Hollywood-film Rush gemaakt met Chris Hemsworth als James Hunt en Daniel Brühl als Niki Lauda.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere liefde: vliegen

In de jaren na zijn Formule 1-carrière deed Niki Lauda de dingen die hij leuk vond. Zo was hij altijd al gek op vliegen, dus richtte hij luchtvaartmaatschappijen op die hij Lauda Air, NIKI, en Laudamotion noemde. In de tussentijd werkte hij als F1-analist voor de Duitse televisie en was hij nauw betrokken bij Team Mercedes als adviseur.

Zandvoort

Niki Lauda is de laatste coureur die ooit een race won op het circuit van Zandvoort, maar daar komt in 2020 verandering in als het circuit weer terugkeert op de Formule 1-kalender. De grote prijs van Nederland was tevens zijn 25e en laatste overwinning.

Ster advertentie
Ster advertentie