Up 2 Date

Medewerkster weggestuurd na het ontvangen van dickpic door bestuurslid

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Medewerkster weggestuurd na het ontvangen van dickpic door bestuurslid

Een speeltuinorganisatie in Noord-Holland heeft een medewerkster ten onrechte ontslagen, nadat ze een dickpic en andere ongewenste berichten ontving van de bestuursleden. Als gevolg hiervan moet de voormalige werkgever nu een schadevergoeding van 9500 euro aan de vrouw betalen.

Meerdere problemen

In juli 2022 bracht de vrouw een melding van ongewenst gedrag onder de aandacht van de twee bestuursleden die verantwoordelijk zijn voor personeelszaken en financiën. Dit betrof seksueel getinte berichten, waaronder een dickpic. Daarnaast ontstonden er ook andere problemen, zoals geschillen over thuiswerken en het gebruik van een persoonlijke laptop. Bovendien zou de vrouw zich in februari van het vorige jaar ziek hebben gemeld, waarna de bestuurder van personeelszaken haar via e-mail onder druk zette om weer aan het werk te gaan.

Angstcultuur

Het dienstverband van de vrouw kent op zijn zachtst gezegd veel ups en downs. Ze begon in 2021 namelijk als vrijwilliger bij de speeltuin en kreeg in oktober van dat jaar een betaalde aanstelling.Haar dienstverband werd in de zomer van 2022 met een jaar verlengd. In maart 2023 diende de vrouw echter een officiële klacht in bij het bestuur over een 'angstcultuur'. Vervolgens volgde een gesprek op advies van de bedrijfsarts over 'spanningen in de arbeidsrelatie'. Ruim anderhalve week later werd haar door de organisatie verteld dat ze kon vertrekken. De vrouw was het oneens met het ontslag en bracht de zaak voor de rechter, waar zij een schadevergoeding eiste wegens verwijtbaar gedrag van de werkgever. De speeltuinorganisatie betwistte dit en stelde dat de arbeidsovereenkomst was ontbonden vanwege haar 'disfunctioneren'.

Uitermate ongepast

De speeltuinorganisatie heeft volgens de rechter op verschillende punten ernstig verwijtbaar gehandeld. Dit blijkt uit de uitspraak van de Haarlemse kantonrechter die maandag is gepubliceerd. De kantonrechter wijst erop dat de vrouw, die aanvankelijk als vrijwilligster begon, na slechts een half jaar een betaald contract kreeg, dat bovendien later werd verlengd. Hieruit kan worden afgeleid dat zij als 'een gewaardeerd medewerker' werd beschouwd en niet iemand die slecht functioneerde. De kantonrechter erkent de gespannen arbeidsverhoudingen, maar keurt de manier van handelen van de werkgever ernstig af.

Schadevergoeding

De mail waarin de vrouw na haar ziekmelding onder druk werd gezet om terug te keren, wordt als 'uitermate ongepast' beschouwd. De seksueel grensoverschrijdende WhatsApp-berichten en dickpic die een bestuurder stuurde, leidde ook tot veel ongenoegen bij de kantonrechter. Het bedrijf probeerde de ongepaste foto af te doen als een 'onhandige flirtpoging’, maar de rechter ging daar niet in mee en keurde de zowel de actie als hun verklaring af. De speeltuin moet de ex-werkneemster een vergoeding van bijna 9500 euro betalen. Daarnaast ontvangt ze nog ruim 4000 euro aan transitievergoeding, achterstallige beloningen en proceskosten.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie