Up 2 Date

Oud-president Morsi van Egypte overleden tijdens rechtszaak

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Oud-president Morsi van Egypte overleden tijdens rechtszaak

De Egyptische oud-president Mohamed Morsi is tijdens een zitting in een proces tegen hem overleden. Volgens de Arabische nieuwssite Al Arabya viel de 69-jarige man flauw, nadat hij zich boos had gemaakt toen hij het woord voerde. Hij zou onderweg naar het ziekenhuis overleden zijn.

Isoleercel

Mohamed Morsi werd in 2012 tot president van Egypte gekozen. In juli 2013 werd hij na flinke protesten afgezet door het leger. Hij werd veroordeeld tot een celstraf voor de moord op demonstranten en kreeg later ook de doodstraf voor onder andere het verspreiden van staatsgeheimen. Sindsdien zat Morsi vast in de beruchte Tora-gevangenis in Caïro, waar hij het grootste gedeelte van zijn gevangenschap in een isoleercel doorbracht.

Waarschuwingen

Volgens NPO Radio 1-correspondent Eduard Cousin was er al eerder gewaarschuwd dat het slecht met Morsi af zou kunnen lopen als hij niet de juiste medische zorg krijgt. De oud-president kampte namelijk met een lage bloeddruk en diabetes. Sarah Whitson, directeur van de Midden Oosten-afdeling van Human Rights Watch, noemt het overlijden ook volledig voorspelbaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Amnesty International roept de Egyptische regering op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het overlijden van Morsi. "Het nieuws van Morsi's dood in de rechtszaal is schokkend en roept serieuze vragen op over zijn behandeling in de gevangenis", meldt de organisatie in een statement op hun website.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie