Up 2 Date

Bosbranden Oekraïne komen steeds dichter bij kerncentrale Tsjernobyl

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Bosbranden Oekraïne komen steeds dichter bij kerncentrale Tsjernobyl

De bosbranden die nu al een paar dagen woeden in het noorden van Oekraïne komen dichter bij de verlaten kerncentrale in Tsjernobyl.

Update: De bosbranden in Oekraïne zijn volgens de autoriteiten inmiddels geblust. Dat meldt Reuters.

Ontstaan

De bosbranden ontstonden op 4 april. Volgens de politie zijn ze door een 27-jarige man aangestoken. Volgens Greenpeace zijn de branden veel groter dan de autoriteiten zich in eerste instantie realiseerden. De Russische afdeling van de organisatie vertelt aan Reuters dat de grootste brand 34.000 hectare besloeg.

Meer dan 300 brandweermannen strijden tegen de branden. Zes helikopters en vliegtuigen proberen de brand vanuit de lucht te blussen.

Gevaarijk

Volgens Greenpeace komen er door de branden radioactieve deeltjes vrij die in boomwortels en mos zitten. De organisatie noemt de brand daarom "extreem gevaarlijk". Emeritus hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg vertelt aan de NOS dat het extreme gevaar wel meevalt. "Het gebied is nog wel besmet, maar een stuk minder dan direct na de ramp."

De kernreactor zelf kan volgens hem geen vlam vatten, omdat deze in een kaal gebied staat en beschermd is door een koepel die moet voorkomen dat er radioactief materiaal vrijkomt.

Niet onder controle

Volgens Kateryna Pavlova, de autoriteit die de veiligheidszone overziet, is het vuur nog niet onder controle. "We zijn de hele nacht bezig geweest met het maken van brandgangen rond de kerncentrale om het te beschermen tegen het vuur", vertelt ze aan persbureau AP.

Economische ramp

Touroperator Yaroslav Emelianenko zegt dat een van de branden Pripiyat heeft bereikt, het stadje dat normaal gesproken als uitvalsbasis dient voor toeristen. Dat betekent dat de branden slechts twee kilometer verwijderd zijn van de plek waar gevaarlijk afval van de fabriek ligt opgeslagen.

Volgens touroperator Emelianenko volgt er een grote economische ramp als de brand Pripyat verwoest, aangezien de begeleide tours waardevolle inkomsten opleveren. In 2018 bezochten zo'n 70.000 mensen het stadje. In 2019 lag dat aantal nog hoger, dankzij de succesvolle HBO-serie Chernobyl.

Ster advertentie
Ster advertentie