Up 2 Date

Tim's column: EK voetbal is ook politiek

  1. Newschevron right
  2. Tim's column: EK voetbal is ook politiek

Ja maar, merk je het verschil? Loop je over straat en denk je: Hè? Dit is normaal toch heel anders, dit gevoel? Wat is er nou aan de hand? Het lijkt wel of er helemaal geen Europees Kampioenschap is begonnen afgelopen vrijdag. Ok, Danny Blind is wel gewoon naar Frankrijk afgereisd om naar het EK te gaan, maar wel zonder team natuurlijk.

Onze straten zijn Oranje vrij en de horeca loopt zijn miljoenen biergeld mis momenteel. Geen grote schermen, geen juichende straten, geen helden op voetstukken of collectief verdriet bij uitschakeling. Shit, ik had niet eens door dat het afgelopen vrijdag is begonnen, zo weinig merk je er van. Want als we niet meedoen is het blijkbaar gelijk niet meer interessant, dat voetbal.

En dat vind ik raar, want we zijn toch één Europa. We zitten toch samen in hetzelfde schuitje. Dus kunnen we toch massaal kijken en België of Duitsland steunen! Of Engeland of Spanje. Wij als één Europa kunnen toch alleen maar blij zijn als een Europees land wint! Oh nee, natuurlijk niet. Want één Europa bestaat natuurlijk helemaal niet. Dat is een leuk werkprojectje van politici die graag miljarden verslinden als ontbijt.

De werkelijkheid ligt heel anders. De werkelijkheid zijn Engelsen die zichzelf voor de lunch totaal lam zuipen en de binnenstad van Marseille beginnen te verbouwen. De Russen die compleet nuchter en georganiseerd in kleine groepen rondlopen, getraind als militairen om op die manier efficiënt de tegenstander kapot te schoppen en neer te steken. Want waar de Engelse hersenloze dom staan te schreeuwen, daar komen de Russische maniakken met professionele precisie langs om mede Europeanen voor dood achter te laten, je wilde toch een Brexit? Nou, doei.

En de Fransen, die gezellig het grootste voetbalfeestje van het jaar wilde organiseren? Die kunnen toekijken hoe hun mede Europeanen de binnenstad verrot slaan. De politie krijgt geen grip op de situatie, die hebben al genoeg moeite met de eigen stakingen van hun eigen volk. Dus hebben de strijders uit de banlieus de handen ineengeslagen om hun straten te verdedigen. Met AK47’s en messen lopen zij tussen de hooligans om orden op zaken te stellen. Oh voetbal, wat heb je toch een verbroederende werking.

De media werkt ook heerlijk mee, want de Engelse supporters zijn fans en de Russische zijn hooligans. Voetbal is net het echte leven. Alles wat Russen doen is altijd slechter dan wanneer de rest van Europa het doet, maar blijkbaar wel een stuk effectiever als het aankomt op het verdedigen van hun eigen land. En Frankrijk staat ondertussen op code rood wegens terreurdreiging en duidelijke waarschuwingen, maar de voetbalhooligans zijn al te veel om tegen te houden.

En wat doet de UEFA? Die hebben gedreigd om de voetbalbonden een boete te geven van de betrokken landen. Dan weet je het zeker, Europees voetbal is precies Europa. Niemand mag elkaar en de ellende die uitbreekt is niet te stoppen. De leiding neemt geen verantwoordelijkheid en legt de schuld bij de verkeerde mensen, door ze te straffen. En uiteindelijk zal er helemaal niks van terecht komen, want de normale burger is altijd de lul.

Ster advertentie
Ster advertentie