Up 2 Date

Benen van vermist model gevonden in vriezer, ex-man opgepakt

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Benen van vermist model gevonden in vriezer, ex-man opgepakt

Model en influencer Abby Choi (28) is slachtoffer geworden van femicide. Vrijdag hebben lokale autoriteiten haar afgehakte benen gevonden in een vriezer in een huurwoning in Hongkong, zo meldt persbureau AFP. Haar ex-man is inmiddels opgepakt.

Vier mensen opgepakt

De 28-jarige Choi werd woensdag als vermist opgegeven. De delen van haar lichaam werden gevonden in een woning in het Tai Po-district, in het noorden van Hongkong. Naast de vriezer stond een vleesmolen, een elektrische zaag, een tasje van Choi en wat kleren. In twee potten werden nog meer menselijke resten aangetroffen.

Choi's ex-man werd zaterdag aangehouden op een pier in Tung Chung. Zijn oudere broer, moeder en vader werden vrijdag al opgepakt voor verhoor. Drie van hen zullen maandag voor de rechter staan.

Wat is femicide?

In 1976 introduceerde feminist, expert en activist Diana Russell de term femicide. Daarmee bedoelt ze 'de moord op vrouwen door mannen met als motief haat, minachting, plezier of een gevoel van bezit over de vrouwen' en 'de moord op vrouwen door vrouwenhatende mannen'.

Russell vond het belangrijk dat er een onderscheid werd gemaakt tussen het genderneutrale woord homicide en de term femicide. Dit om zichtbaar te maken dat vrouwen vermoord worden vanwege hun vrouw-zijn en om ervoor te zorgen dat er wordt gekeken naar de achtergrond van de moord. Bij femicide is er namelijk sprake van een machtsverhouding, een afhankelijkheidspositie of bepaalde denkbeelden die mannen over vrouwen hebben. En dat komt voort uit sociale ongelijkheid.

Als je vrouwenmoord genderneutraal bekijkt, lijkt het alsof het om een incident gaat. Maar eigenlijk is er sprake van een maatschappelijk probleem.

Motief

Volgens politiechef Alan Chung is het motief voor de moord mogelijk een ruzie over geld. "We denken dat het slachtoffer en haar ex-schoonfamilie veel conflicten hadden over een grote hoeveelheid geld", zei hij tegen persbureau AFP. "Iemand was ontevreden over hoe het slachtoffer met geld omging."

De lokale autoriteiten zoeken naarstig naar andere lichaamsdelen van Choi. Honderd agenten zouden een plaatselijke begraafsplaats afspeuren en er zijn duikers actief in een nabij gelegen water.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Model en influencer

Choi was bekend als model en influencer. Haar twee kinderen, die ze samen met haar opgepakte ex-man kreeg, worden momenteel opgevangen door Choi’s moeder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie