Up 2 Date

Ongewapende man in Californië sterft na hardhandige arrestatie politie

foto: YouTube: Mercury News
  1. Newschevron right
  2. Ongewapende man in Californië sterft na hardhandige arrestatie politie

Op een video, vrijgegeven door de politie in Alameda County (Californië), is te zien hoe agenten een verwarde man in een park meer dan vijf minuten tegen de grond drukken. De 26-jarige Mario Gonzalez stierf kort daarop in het ziekenhuis.

Arrestatievideo

In de video van de arrestatie is te zien hoe agenten hem proberen aan te houden in een park. De politie werd gebeld door omwonenden omdat Gonzalez dronken leek. Gonzalez lijkt in de war en weigert zijn identiteitsbewijs te geven als de politie daarom vraagt. Ook geeft hij zijn naam niet en lijkt hij de vragen van de agenten niet goed te begrijpen.

Vervolgens proberen agenten hem handboeien om te doen, waar Gonzalez zich tegen verzet. De politie werkt hem naar de grond, waarbij een van de agenten met zijn knie op diens schouderbladen drukt, terwijl een andere agent zijn elleboog in de nek van Gonzalez heeft gepland. Dit gaat minutenlang door terwijl de 26-jarige Gonzalez huilt, kreunt en zegt hij niets heeft gedaan, voordat hij het bewustzijn verliest. Hij overleed later op de dag in het ziekenhuis.

'Misinformatie'

De politie in Alameda County stelde in eerste instantie dat Gonzalez in 'medische nood' verkeerde, waardoor hij overleed nadat meerdere agenten hem probeerden te arresteren. Volgens zijn broer, Jerry Gonzalez, schetst de video een heel ander beeld dat wat hem in eerste instantie door de politie is verteld. "De video laat zien dat hij met zijn gezicht op de grond is gestorven, terwijl agenten op hem drukten", aldus Gonzalez' broer.

De advocaat van de familie Gonzalez claimt dat de politie 'misinformatie' verspreidt. "Zijn dood was onnodig en was te voorkomen geweest. Een dronken man in het park staat niet gelijk aan de doodstraf."

Betaald verlof

De drie agenten zijn met betaald verlof gestuurd. De politie in Alameda heeft laten weten de omstandigheden rond de dood van Gonzalez te onderzoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie