Up 2 Date

Man die vijf mensen met pijl en boog doodde in Noorwegen was in beeld bij politie

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Man die vijf mensen met pijl en boog doodde in Noorwegen was in beeld bij politie

De 37-jarige Deen die gisteravond werd gearresteerd op verdenking van een dodelijke aanslag met een pijl en boog in het Noorse plaatsje Kongsberg was al langer in beeld bij de politie. Dat maakte de Noorse politie bekend in een persconferentie. Volgens politiechef Ole Bredrup Saeverud zou de man al een tijdje geradicaliseerd zijn.

Meldingen over radicalisering

De man bekeerde ruim een jaar geleden tot de islam en werd in de gaten gehouden door de politie, omdat er meerdere meldingen binnenkwamen dat hij geradicaliseerd zou zijn. De politie zou daarover contact hebben gehad met de Deen, maar dat was langer dan een jaar geleden. Volgens de politie is het nog onduidelijk wat zijn motief was voor de aanslag. Wel heeft de dader meteen bekend dat hij achter de aanslag zat en alleen handelde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vijf doden en twee gewonden

De Deen zou rond 18:15 uur begonnen zijn met het afvuren van pijlen in een supermarkt in Kongsberg. Daarna ging hij verder in het centrum van de stad waarbij hij in totaal vijf mensen doodde en twee anderen ernstig verwondde. De overleden slachtoffers zijn vier vrouwen en een man en zouden tussen de 50 en 70 jaar oud zijn geweest. Ook zou een politieagent die op dat moment buiten dienst was gewond zijn geraakt. Een half uur na de aanslag werd de man opgepakt.

Situatie onder controle

De Noorse minister-president Erna Solberg stelde de inwoners van Kongsberg gerust en liet weten dat de politie de situatie onder controle heeft. Ook het Noorse koningshuis liet middels een brief aan de burgemeester van het de stad weten dat ze meeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Ster advertentie
Ster advertentie