Up 2 Date

Trump is nog steeds niet welkom op Facebook en Instagram

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Trump is nog steeds niet welkom op Facebook en Instagram

Eerder dit jaar werd de voormalige Amerikaanse president Donald Trump voor altijd verbannen van Twitter, nadat hij niet voldoende afstand nam van de bestorming van het Capitool in Washington. Ook Facebook en dochterbedrijf Instagram deden hem in de ban, maar in tegenstelling tot Twitter waren zij nog bereid om te onderzoeken of de verbanning van Trump wel terecht is. Inmiddels heeft een onafhankelijke toezichtsraad van Facebook besloten dat Trump nog steeds niet welkom is op Facebook en Instagram.

'Facebook handelde correct'

De zogenoemde Oversight Board vindt dat Facebook correct handelde toen het Trump blokkeerde. Trump zou begin januari de regels van het netwerk hebben overtreden. Wel moet Facebook nog eenmaal kijken of de schorsing voor altijd is. Het bedrijf krijgt daar zes maanden de tijd voor. Ook liet het bedrijf weten dat ze het besluit van de Oversight Board gaan bestuderen en zullen bepalen welke maatregel tegen Trump 'duidelijk en passend' zijn.

Bewondering voor relschoppers

Facebook en Instagram hadden de accounts van de oud-president geblokkeerd, nadat duizenden van zijn aanhangers het Capitool bestormden na zijn nederlaag tijdens de presidentsverkiezingen. Bij de bestorming vielen vijf doden. Ook beschuldigde hij zijn rivaal Joe Biden van fraude en riep hij zijn aanhangers via een filmpje op Facebook en Instagram op om de uitslag van de verkiezingen aan te vechten. Hoewel hij de relschoppers opriep om naar huis te gaan, sprak hij ook zijn bewondering voor hen uit door ze 'heel bijzonder' te noemen. Daarmee nam hij niet voldoende afstand van de ongeregeldheden in Washington.

Facebook gaat zich binnen een half jaar nog eenmaal buigen over de verbanning van Trump en komt dan met een definitief oordeel.

Ster advertentie
Ster advertentie