Up 2 Date

Zo weet je dat je kleding niet door kinderhanden is gemaakt

 1. Newschevron right
 2. Zo weet je dat je kleding niet door kinderhanden is gemaakt

Iedereen wil er fresh uitzien, maar als je zou weten dat je kleding aan de andere kant van de wereld onder slechte omstandigheden of door kinderhanden is gemaakt, gaat er toch een luchtje zitten aan je nieuwe spijkerbroek of crop top. Het kabinet heeft daarom aangekondigd jou als klant te informeren welke merken wel 'eerlijk' zijn, dat meldt de Volkskrant. De lijst met namen wordt vanmiddag bekend gemaakt onder presentatie van Katja Schuurman.

Witte lijst

In de lijst van duurzame kleding staan merken die samen met tien maatschappelijke organisaties hebben afgesproken eerlijke kleding te verkopen of dat binnen vijf jaar te gaan doen. Dat betekent dat zij de arbeidsomstandigheden van kleermakers moeten verbeteren en ze alles milieuvriendelijk geproduceerd moet worden.

Deze kledingmerken zijn groen bezig

Deze 'groene' merken zijn al bekend gemaakt:

 • G Star
 • Sissy Boy
 • Vanillia
 • WE Fashion

Gedeeltelijk groen

 • C&A
 • CoolCat
 • Hema
 • Wehkamp

Checklist 'eerlijke' kleding

Hoe kan je zelf zien of je kleding eerlijk wordt gemaakt? Tara Scally van Stichting Schone Kleren geeft aan de Volkskrant deze checklist:

 1. Duurzame webshops
  Bestel kleding via duurzame webshops. Op schonekleren.nl vind je eental van die online winkels.

 2. Kijk naar de prijs
  Laten we eerlijk zijn. Je gelooft zelf niet dat de maker van dat €5-shirtje dik betaald is.

 3. Check merken
  Naast de nieuwe lijst heb je handige apps die je precies vertellen waar je duurzaam kunt shoppen. Twee gratis opties zijn de apps van Rank-A-Brand (bestempelt merken met scores van A-Z) en Talking Dress.

 4. Negeer het labeltje
  Vroeger waren bepaalde ontwikkelingslanden sowieso een no-go. Tegenwoordig kan 'made in Bangladesh' best betekenen dat je kleding uit een goede fabriek komt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het FunX nieuws? Stuur dan een WhatsApp'je met FUNX AAN naar 06 22 97 48 23. En meld je aan voor onze updates!

Ster advertentie
Ster advertentie