Up 2 Date

Zeelucht inademen goed tegen kanker en hoog cholesterol

  1. Newschevron right
  2. Zeelucht inademen goed tegen kanker en hoog cholesterol

Het inademen van zeelucht helpt volgens een nieuw onderzoek om kanker te bestrijden. Ook zou het een positief effect hebben als je een hoge cholesterolgehalte hebt. Pak maar alvast je tassen voor Scheveningen, Bloemendaal of welk Nederlands strand dan ook!

Zeespray

Uit een onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat zogenaamde zeespray de sleutel is voor je gezondheid. Zeespray is zeewater dat als nevel opstijgt door golfslagen. Als je dat inademt, neem je stoffen op die door algen en bacteriën gemaakt zijn. En die blijken goed te zijn voor je gezondheid.

Gen afremmen

De onderzoekers hebben gekeken naar het effect van zeelucht op longkankercellen. Het blijkt als een soort rem te werken voor een belangrijk gen. Uit een eerder onderzoek bleek dat longkankercellen afsterven en de cholesterol daalt als dit gen wordt afgeremd.

Positief effect

"Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen", zegt onderzoeker Jana Asselman. "Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid."

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift dat Scientific Reports heet. Je kan het onderzoek hier uitgebreid lezen.

Ster advertentie
Ster advertentie