Up 2 Date

Keti Koti-kunstwerk in Eindhoven direct na herdenking vernield

foto: Foto ter illustratie/ Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Keti Koti-kunstwerk in Eindhoven direct na herdenking vernield

Het tijdelijke kunstwerk dat speciaal voor Keti Koti werd gemaakt en achter het stadhuis van Eindhoven was geplaatst, is vernield. Onbekenden hebben het beeld, dat een keten voorstelt, van zijn sokkel gehaald.

Update 3 juli, 12.00 uur:

Het kunstwerk blijkt na onderzoek toch niet opzettelijk te zijn vernield. Dat laat de gemeente Eindhoven weten na het bekijken van de camerabeelden. Op de camerabeelden is te zien hoe iemand zijn fiets aan de ketting van het monument wilde vastmaken. Toen deze begon te wankelen, liet de persoon het direct los.

Vernieling

Het kunstwerk, gemaakt door de Tilburgse Tommy van der Loo, stond achter het stadhuis aan de oever van de Dommel. Het werd net voor de herdenkingsbijeenkomst op vrijdag geplaatst. Dit was een tijdelijke variant die later vervangen zou worden door een permanente variant. Saida Vianen, voorzitter van het Eindhovense Comité 30 juni/1 juli, reageerde geschokt op de vernieling en zei tegen het Eindhovens Dagblad: ''Dit raakt me echt, je vraagt je echt af: wat zit hierachter? Zijn het mensen geweest die de symbolische waarde niet kennen, of was het een doelgerichte actie? Daar kom je jammer genoeg niet meer achter, vrees ik.''

Festival

''Eindhoven heeft nog geen monument voor het slavernijverleden, maar we wilden toch een plek creëren om de kransen bij te kunnen plaatsen'', legt Vianen uit. Het oorspronkelijke plan was om het kunstwerk nog enkele dagen te laten staan. De bijeenkomst op vrijdag, werd opgevolgd door de eerste editie van het Keti Koti Festival op het Stadhuisplein. ''Los van dit trieste voorval een zeer geslaagde dag, die een mooi doorkijkje naar de toekomst geeft'', aldus Vianen.

Quote

Zijn het mensen geweest die de symbolische waarde niet kennen, of was het een doelgerichte actie?

Saida Vianen

Vlissingen

Naast Eindhoven werd dit weekend ook in het Zeeuwse stadje Vlissingen een Keti Koti-kunstwerk beschadigd. Achter het nieuwe slavernijmonument werd een muur beklad met racistische teksten, zoals '2070: blanke minderheid'. Daarnaast zijn er stickers op het monument zelf geplakt. Het monument werd in de nacht van donderdag op vrijdag geplaatst. De makers van het monument hebben aangekondigd aangifte te doen vanwege racisme. Het Keti Koti-monument in Vlissingen was een initiatief van Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, en kunstenaar Zeus Hoenderop. Zij plaatsten het kunstwerk zonder vergunning. Eerder had de gemeenteraad van Vlissingen tegen de komst van een slavernijmonument gestemd.

Ster advertentie
Ster advertentie