Up 2 Date

Fernando over de nalatenschap van Martin Luther King: "We zijn er nog niet, maar dat is logisch"

  1. Newschevron right
  2. Fernando over de nalatenschap van Martin Luther King: "We zijn er nog niet, maar dat is logisch"

Het was gisteren precies vijftig jaar geleden dat Martin Luther King werd doodgeschoten. Zijn gedachtegoed inspireert de mensen nog steeds. Niet alleen in Amerika, maar overal ter wereld. Advocaat en politicus Don Ceder, actrice Imanuelle Grives en FunX-dj Fernando schoven bij Pauw aan om te vertellen wat Martin Luther King voor hen betekend heeft.

Opvoeding

Imanuelle geeft aan dat ze van kinds af aan al heeft meegekregen hoe belangrijk Martin Luther King voor de donkere gemeenschap is geweest, en nog steeds is. Ook Fernando kreeg het verhaal over de dominee al vanuit huis mee: "Je moet je geschiedenis kennen, om te weten waar je pad naartoe gaat."

Don Ceder, door Forbes benoemd als één van de invloedrijkste personen van Europa, heeft zich ook flink laten inspireren door de activist. Tijdens een bijbaantje dat hij in zijn tienerjaren had, waarbij hij 's nachts beveiligingswerk deed, had hij genoeg tijd om te lezen. Zo verdiepte de jonge advocaat zich in Martin Luther King en kwam erachter dat de icoon eigenlijk gewoon een simpele man met sterke idealen en daadkracht was.

"Ik kwam erachter dat die mythe van Martin Luther King vrij opgepoetst was. Hij was niet meer dan een gewone man, een dominee, die onrecht constateerde en dat onrecht gaf hem moed om iets op te zetten waar we nu vijftig jaar later nog steeds over praten. Dat inspireert mij. Als die doodgewone man met zijn zwakheden en angsten dat kan, dan kan ik ook om me heen kijken en zien dat er iets moet veranderen.

Nalatenschap

"Ik heb een droom, dat mijn vier kleine kinderen ooit in een land zullen leven waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar hun karakter." Het is één van de bekendste uitspraken die Martin Luther King deed in zijn beroemde I Have a Dream-speech. Maar in hoeverre is zijn droom, van vrijheid en gelijkheid voor iedereen, al uitgekomen? Imanuelle noemt een voorbeeld waarin zij merkt dat ze nog steeds wordt beoordeeld op haar huidskleur.

"Soms wil iemand oprecht iets vriendelijks zeggen, maar beledigen ze me. Ik hoor vaak: 'Jeetje, je bent echt mooi...voor een zwarte vrouw.' Het wordt gezegd met positieve intenties, maar er zit per ongeluk toch een vooroordeel in. Eigenlijk zeg je dan: 'Ja ik vind alle zwarte vrouwen lelijk, maar jij bent wel mooi.'"

Kennis is macht

Ook volgens Fernando is er nog steeds een lange weg te gaan. Toch is hij ook van mening dat we goed op weg zijn.

"Het feit dat we deze discussie hier voeren, geeft aan dat we het gedachtegoed van Martin Luther King nog steeds ventileren. We zijn er nog niet, maar dat is logisch. We leven met miljarden mensen op de wereld die op basis van onwetendheid, door hun opvoeding, bepaalde visies hebben."

De FunX-dj krijgt ook nog steeds wel eens te maken met misplaatste opmerkingen, maar volgens hem is dat allemaal onwetendheid. En daar probeert hij juist een kracht uit te halen. Hij wil vooral kinderen 'injecteren' met meer kennis.

"Niet iedereen heeft de rijkdom om op te groeien met alle kleuren van de regenboog. Daarom vind ik het belangrijk om in bepaalde geschiedenisboeken uit te leggen waarom we hier verschillende bevolkingsgroepen hebben. Nederland is gebouwd door de mensen die je om je heen hebt. Zorg dat die kennis er bij de kinderen is en dan groeien ze ermee op. Kennis is macht."

Ster advertentie
Ster advertentie