Up 2 Date

Winkels hebben sinds invoering lockdown miljarden aan omzet misgelopen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Winkels hebben sinds invoering lockdown miljarden aan omzet misgelopen

Sinds 19 december geldt er in het hele land een harde lockdown waardoor alle niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. Het resultaat is dat de omzetschade inmiddels in de miljarden euro's loopt, zo meldt brancheorganisatie INretail. De organisatie roept het kabinet dan ook op om de winkels te heropenen na 14 januari.

"Geld rolt over de grenzen"

"Het steekt dat de winkelsector opnieuw zwaar wordt getroffen en tegelijk zijn de zogenaamde 'ruimhartige' regelingen voor ondernemers niet bereikbaar door de criteria die gelden", zegt INretail in een statement op zijn website. "Het voelt als broodroof, ook omdat het kooplustige publiek de euro’s graag in de Nederlandse winkelsector besteedt maar nu over de grens laat rollen." Sinds de lockdown gaan mensen massaal winkelen en uit eten in België en Duitsland. Daarnaast komen veel minder ondernemers in deze lockdown in aanmerking voor de TVL-regeling - Tegemoetkoming Vaste Lasten - vanwege de geldende criteria.

Sociale schade

De brancheorganisatie spreekt niet alleen haar zorgen uit over de economische schade, maar ook over de sociale schade die ontstaat door de harde lockdown. Zo zitten veel jongeren zonder werk en kunnen mensen niet "doen waar ze gelukkig van worden". Volgens INretail zijn ondernemers ook bezorgd over de toekomst van hun ondernemingen de alle mensen die ze op de loonlijst hebben staan.

TOGS 2.0-regeling

Naast de heropening van de winkels pleit INretail ook voor een nieuwe TOGS 2.0-regeling. De Tegemoetkoming voor Ondernemers in Getroffene Sectoren werd vorig jaar ook al ingevoerd en was een compensatie voor de misgelopen omzet gedurende de lockdown. Anders dan de regeling van vorig jaar wil de brancheorganisatie dat de TOGS 2.0 gaat bestaan uit een vast percentage van de omzet in plaats van een vast bedrag per onderneming.

Ster advertentie
Ster advertentie