Up 2 Date

Telefoon 's nachts opladen is levensgevaarlijk

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Telefoon 's nachts opladen is levensgevaarlijk

Aan het eind van de dag is je mobiel meestal helemaal leeg. Wat doe je dan? Vaak leg je je telefoon aan de oplader en ga je slapen. Maar dat is volgens Brandweer Nederland levensgevaarlijk. Er is steeds vaker brand door elektronische apparaten, zoals telefoons. "We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

overladen

Maar hoe ontstaat er brand door je telefoon? Dat komt door oververhitting. Oververhitting kan ontstaan als je je telefoon overlaadt. Dat betekent dat er nog meer stroom in de accu komt, terwijl deze al helemaal opgeladen is. Het is daarom beter om de stekker uit het stopcontact te halen als je telefoon helemaal opgeladen is. Tijdens het opladen moet je je mobiel ook niet op een brandbare ondergrond leggen en het liefst op een harde ondergrond.

slechte oplader

Naast overladen zijn slechte opladers ook vaak de oorzaak van brand. "Meer dan de helft van de woningbranden heeft iets te maken met de stekker", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Een goede oplader is dus heel belangrijk. Het beste is om de originele oplader te gebruiken en deze in Nederland te kopen. De lader valt dan namelijk onder de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), waardoor je ervan uit kan gaan dat je het product veilig kan gebruiken.

Ster advertentie
Ster advertentie