Up 2 Date

Boa's protesteren vandaag tegen geweld en gebrek aan wapens

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boa's protesteren vandaag tegen geweld en gebrek aan wapens

De boa's (buitengewone opsporingsambtenaren) zijn het geweld tegen hen beu. Ze willen bewapend worden, bijvoorbeeld met een wapenstok en pepperspray, om zich te kunnen verdedigen. Iets dat volgens hen hard nodig is, maar voorlopig niet wordt toegestaan. Daarom gaan ze vandaag protesteren.

Belaagd

Vorige week werd een boa bij het strand in IJmuiden belaagd door een groepje jongeren. Hij liep daarbij gezichtsletsel op en belandde in het ziekenhuis. Dat incident was voor veel boa's de druppel. In acht steden, Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen, zijn daarom vandaag om 12:00 uur protestacties. In twaalf andere steden zullen boa's op een andere manier actievoeren.

'Agressie en geweld moet afgelopen zijn'

In een persbericht laat de Nederlandse BOA Bond weten: "Dit is een treffend voorbeeld van de omstandigheden waaronder boa’s hun werk moeten doen. Het kan zomaar ineens mis gaan en dan hebben ze geen enkel middel. Agressie en geweld tegen handhavers moet nou eens afgelopen zijn! Wij moeten handhaven, dat staat notabene op onze rug en we zijn vaak als eerste ter plaatse, dan moeten wij ons minstens kunnen verdedigen."

Geen wapens, wel bodycams en noodknop

Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft laten weten dat boa's voorlopig geen wapenstok of pepperspray krijgen. Volgens hem zitten daar namelijk allerlei regels aan verbonden. "De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken." De minister wil de boa's wel beter beschermen, bijvoorbeeld met bodycams. "Die camera’s hebben vaak al een afschrikwekkend effect." Ook wil hij dat ze een noodknop krijgen waarmee snel contact opgenomen kan worden met de politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Geweld neemt toe'

Boa's vragen al jaren om verdedigingsmiddelen. Nu ze de coronaregels moeten handhaven, lijkt het geweld toe te nemen. "Landelijk geregistreerd wordt het niet, maar ik merk dat agressie tegen boa’s toeneemt sinds corona", zegt Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond Boa-ACP tegen Trouw. "Met name verveelde jongeren dagen handhavers uit, wetende dat zij zich niet kunnen verdedigen. Nu is de maat vol."

'Meer bewustwording en respect'

Iemand die zelf ook gaat protesteren vandaag, is jeugdboa Frank. Hij vertelde in Start met Fernando: "We hopen met dit protest duidelijk te maken dat het negatieve gedrag richting de boa's gewoon niet door de beugel kan. Om te beginnen vind ik dat er een beetje bewustwording en respect nodig is vanuit de burgers zelf. Daarbij zou de uitbreiding van de bevoegdheden zeer welkom zijn." Frank vindt het begrijpelijk dat hulpmiddelen, zoals wapenstokken en pepperspray, behoren tot de politie. Toch wil hij wat meer begrip voor de situatie van de boa's.

"Dat die hulpmiddelen behoren tot de politie, is zo vastgesteld in de wet, maar minister Grapperhaus moet ook begrijpen dat wij vaker met geweldsincidenten te maken krijgen. We zijn steeds vaker op straat en er wordt ook steeds meer van ons gevraagd. Dan vind ik ook dat wij meer moeten kunnen."

Jeugdboa Frank: "Negatief gedrag richting boa's kan niet door de beugel"

Ster advertentie
Ster advertentie