Up 2 Date

Fotoserie laat zien hoe Iraanse vrouwelijke voetbalsupporters zich vermommen als man

foto: Instagram: worldpressphoto
  1. Newschevron right
  2. Fotoserie laat zien hoe Iraanse vrouwelijke voetbalsupporters zich vermommen als man

Een metamorfose van drie uur ondergaan om jezelf te voorzien van een pruik, baard, kleurlenzen en verband om je borsten. Dat is wat er voor Iraanse vrouwen nodig is om een voetbalwedstrijd bij te wonen. Het is in Iran namelijk verboden voor vrouwen om aanwezig te zijn bij een sportevenement waar mannen aan meedoen. Daarom verkleden de vrouwen van de Zanan-e Rishdar-beweging ('vrouwen met baard') zich als man om hun favoriete club te zien spelen. Fotograaf Forough Alaei legde dit vast in een fotoserie en die is door World Press Photo beloond met de eerste prijs in de sportcategorie.

"Door dit project maakte ik kennis met de dappere fans die zichzelf vermommen als man. Niet alleen om het stadion binnen te komen, maar ook om hun rechten een stem te geven. Ze vechten tegen ongelijkheid en lopen daarbij het risico gearresteerd te worden."

Risico op arrestatie

Het stadionverbod voor vrouwen geldt sinds de Iraanse Revolutie in 1978. En alhoewel er steeds meer protest tegen komt van onder andere de FIFA en de regels lijken te versoepelen, zijn dit soort vermommingen helaas nog steeds nodig. Fotograaf Forough zegt tegen The Guardian: "Ondanks dat ze het risico lopen om gearresteerd te worden, blijven ze op de been door hun passie voor voetbal en hun vastberadenheid om te vechten voor hun rechten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tranen

In de fotoserie is te zien wat de 22-jarige Zeinab moet ondergaan om haar favoriete club te kunnen aanmoedigen. Ook Forough moest zich verkleden als man om de foto's te kunnen maken in het stadion. "Ik herinner me dat ik tien minuten lang niet kon stoppen met huilen toen we het stadion waren binnengekomen. Het was zo vernederend om je gezicht te moeten veranderen. We moesten zelfs onze borsten inpakken om er plat uit te zien." De mannen in het stadion gaven eerst wat rare blikken, maar toen ze erachter kwamen dat Forough en Zeinab vrouwen waren, toonden ze grote support.

Verandering?

Volgens Forough is er verandering gaande wat betreft de situatie in Iran, maar wel op een traag tempo. "We hopen natuurlijk dat de ban opgeheven wordt, maar we weten dat dat meer tijd kost en dat we de steun nodig hebben van iedereen die met het probleem te maken heeft. [...] Zoals je ziet aan de vrouwen die het stadion in proberen te komen: de vrouwelijke fans geven niet op!"

"Ik denk dat de World Press Photo-awards de vrouwelijke stem zal versterken."

Je kan de hele fotoreportage bekijken op de Instagrampagina van World Press Photo.

Ster advertentie
Ster advertentie