Up 2 Date

Wat vier je eigenlijk tijdens Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren?

  1. Newschevron right
  2. Wat vier je eigenlijk tijdens Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren?

Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren betekenen voor veel scholieren en werknemers vrije dagen. Superchill! Maar eh, weet je eigenlijk nog wel wat er gevierd wordt op deze christelijke feestdagen?

Witte Donderdag

Om dat uit te leggen, moeten we beginnen bij Witte Donderdag. Dat is de dag voor Goede Vrijdag en geen officiële vrije dag. Op deze donderdag wordt het Laatste Avondmaal van Christus met zijn apostelen door christenen herdacht.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Hoewel het door de rijksoverheid wel als een officiële feestdag in Nederland wordt gezien, is het geen officiële vrije dag. Op deze vrijdag herdenken christenen de kruisiging van Jezus. Niet bepaald een goede gebeurtenis zou je zeggen, dus waarom heet het dan 'Goede Vrijdag'? Dat komt doordat christenen geloven dat met de kruisiging de menselijke schulden door Jezus zijn weggenomen.

Pasen

Twee dagen na Goede Vrijdag, op zondag, is het Pasen. Dit wordt ook wel gezien als het belangrijkste christelijke feest en het duurt dan ook twee dagen. Dit zijn officiële vrije dagen. Christenen vieren met Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood en daarmee de dood heeft overwonnen.

Hemelvaartsdag

Veertig dagen na Pasen is het Hemelvaartsdag. Op deze officiële vrije feestdag, die altijd op een donderdag valt, herdenken christenen dat Jezus weer is opgevaren naar God in de hemel. Voordat Jezus terugkeerde naar de hemel, beloofde hij zijn leerlingen om hen niet in de steek te laten.

Pinksteren

Ten slotte vieren we in Nederland ook nog Pinksteren. Dat gebeurt tien dagen na Hemelvaartsdag en dus vijftig dagen na Pasen. Op deze twee officiële vrije feestdagen herdenken christenen het neerdalen van de Heilige Geest van God over de gelovigen op aarde.

Ster advertentie
Ster advertentie