Oud-Coffeeshopbaas mag ‘Thaise hel’ verlaten en keert terug naar Nederland
- News
- Oud-Coffeeshopbaas mag ‘Thaise hel’ verlaten en keert terug naar Nederland
De Nederlandse Johan van Laarhoven is blij dat hij eindelijk de ‘Thaise hel’ mag verlaten. De oud-coffeeshopbaas kwam vijf jaar geleden in het land vast te zitten, nadat de Nederlandse overheid informatie over hem had opgevraagd bij de Thaise overheid. Minister van Justitie, Grapperhaus, heeft er nu voor weten te zorgen dat van Laarhoven de rest van zijn straf mag uitzitten in een Nederlandse gevangenis.
Witwassen van drugsgeld
Van Laarhoven was tot 2011 eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company, met vier vestigingenin Noord-Brabant. Hetzelfde jaar begon er een onderzoek naar van Laarhoven op verdenking van belastingfraude en het witwassen van meer dan twintig miljoen euro. Aangezien de coffeeshopbaas al sinds 2008 in Thailand woonde, besloot het Openbaar Ministerie Thailand om hulp te vragen. De Thaise politie besloot vervolgens om de Nederlander zelf te vervolgen en hij werd veroordeeld tot 100 jaar cel.
Mensonterende omstandigheden
De advocaat van van Laarhoven schrijft in een persbericht: "Na vijf jaar gevangenschap in mensonterende omstandigheden is Van Laarhoven ernstig ziek en verzwakt, hij moet daarom direct voor behandeling naar het ziekenhuis." Bij aankomst in Nederland zal van Laarhoven direct worden overgebracht naar een gevangenis, waar zijn familie en vrienden hem kunnen bezoeken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onzorgvuldig handelen van het OM
De vraag blijft of de Nederlander schuldig is of dat hij al deze jaren onterecht vast heeft gezeten. Justitie deed een onderzoek naar witwassen en belastingontduiking en wilde simpelweg meer informatie van Thailand, er was nog geen aanklacht. Thailand heeft toen besloten zelf een strafrechtelijk onderzoek te starten. Volgens de Nationale Ombudsman heeft het Openbaar Ministerie onjuist gehandeld, zij hadden volgens hem door moeten hebben dat het verzoek grote problemen kon veroorzaken. Van Laarhovens advocaat overweegt de Nederlandse staat verantwoordelijk te stellen voor de situatie van zijn cliënt.
Zijn vrouw zit nog vast
De straf van van Laarhoven wordt omgezet naar de maximale straf in Nederland voor witwassen: 10 jaar en 8 maanden. Met een verwachte vervroegde vrijlating blijft er naar schatting een celstraf van 19 maanden over. De Thaise vrouw van de Nederlander zit nog vast in de Thaise gevangenis. De broer van de Nederlander zegt tegen het NOS: "Ook zij is slachtoffer van het Nederlandse Openbaar Ministerie, Grapperhaus heeft toegezegd zich ook voor haar in te zetten, dus we hopen dat ook zij snel naar Nederland komt."