Up 2 Date

Rutte: 'Thuis geen feestjes geven en beperkt aantal mensen ontvangen'

  1. Newschevron right
  2. Rutte: 'Thuis geen feestjes geven en beperkt aantal mensen ontvangen'

Premier Rutte vertelde bij de coronapersconferentie van vandaag dat de afgelopen twee weken het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zijn toegenomen. "Dat betekent dat het virus zich gestaag verspreidt. Het is geen hogere wiskunde. Als we niet oppassen, zijn we weer terug bij af. Terug daar waar we niet willen zijn. Het economische scenario bij een tweede golf willen we niet nog een keer meemaken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gaat mis in privésfeer

Hoe goed het overgrote deel van de mensen, maar ook de horeca, musea en sportscholen zich volgens Rutte ook aan de regels proberen te houden, zijn er ook plekken waar het misgaat. Dat gebeurt volgens hem voornamelijk in de privésfeer achter de voordeur en in zaaltjes bij verjaardagsfeestjes en buurtbijeenkomsten.

Maximaal zes gasten thuis

Het handen schudden en knuffelen in een ruimte moet volgens hem afgelopen zijn, omdat daar de meeste besmettingen plaatsvinden. "Het voelt onder elkaar misschien veilig, maar dat is schijnveiligheid. Daarom geven we iedereen het dringende advies om thuis geen feestjes en bijeenkomsten te organiseren. Doe je dat wel, dan maximaal zes gasten, kinderen tot 12 jaar niet meegeteld." Minister Hugo de Jonge meldde dat de periode van thuisquarantaine van 14 dagen naar 10 dagen gaat.

Geen contact

Organiseer je iets thuis? Dan moet iedereen gevraagd worden of ze klachtenvrij zijn. En natuurlijk moet daarbij de anderhalve meter afstand in acht worden genomen. Organiseer je iets in een gehuurde zaal, dan kan dat met registratie en een checkgesprek. "Met een vaste zitplaats en geen contact. Geen polonaises en feliciteren op afstand. Het is niet leuk, maar het moet gewoon."

Versoepeling en scholen

Rutte maakte ook bekend dat de coronacijfers momenteel geen aanleiding geven om na 1 september te versoepelen. Dus het advies blijft om thuis te werken. De scholen blijven open, maar kinderen moeten thuisblijven als ze klachten hebben of als iemand positief test op corona.

Evenementen

Rutte rekent er niet op dat er vanaf 1 september versoepelingen zullen komen voor de evenementenbranche. "In principe kunnen er popconcerten en dergelijke georganiseerd worden, maar dan wel iedereen zittend op een eigen stoel en op anderhalve meter afstand. Dat is een drama, dat snap ik ook wel", zegt Rutte.

Meewerken

Minister De Jonge roept iedereen op om mee te werken en dus echt in quarantaine te gaan als dat gevraagd wordt. "We onderzoeken de verplichte quarantaine en het verplicht meewerken aan het bron- en contactonderzoek, maar dat duurt nog een paar weken", zegt hij. En bij hele uiterste gevallen zullen ze daarbij dwang gaan toepassen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie